10 zanimljivosti o caju

Caj je tema o kojoj je u nekoliko navrata bilo rijeci na blogu, ali danas je za sve nas zanimljivosti o caju napisao pravi poznavalac i ljubitelj caja Alen sa bloga Dobri cajevi. Vec duze vremena pratim njegov blog i njegove sjajne preporuke i price o cajevima, a za sve vas koji do sada niste posjetili Alenov blog evo sjajne prilike da se  bolje upoznate. Koji caj odabrati, kako ga pripremati i koji su pozitivni ucinci caja dio su zanimljivosti o kojima nam Alen danas pise.

10 zanimljivosti

1. Čaj je biljka iz porodice kamelija, porijeklom iz južne Kineske provincije Yunnan.

2. Tehnički, za čaj se uzimaju oni dobijeni od Camellia Sinensis, sve ostalo (biljni, voćni) su tisani i infuzije. Čaj se dijeli u 4 osnovne kategorije: bijeli, zeleni, oolong i crni. Manje poznate kategorije kod nas su pu erh i žuti čaj.

3. Čajnici i šoljice iz Kine su imale jak utjecaj na razvoj istih u ostatku svijeta, sam oblik čajnika se pojavio u Evropi početkom 16. stoljeća.

4. Različite vrste čaja se pripremaju na različite načine. Crni čajevi i neki oolonzi se zaljevaju ključalom vodom, dok bijeli i zeleni treba zalijevati vodom na temperaturi 70-85 C. Također treba imati na umu da kvalitetnije listove možete zaliti više puta (oolong, bijeli i zeleni).

5. Čaj se može koristiti i u kuhinji, samljeven ili pripremljen, riječ je o dodatku koji može dati vašim postojećim receptima prepoznatljivu notu ili vas inspirisati za stvaranje nekih novih.

6. Utjecaj čaja u svijetu kroz historiju je veći nego što ste misliti, iskru američke revolucije je zapalio čaj, prva tri američka milionera su bili trgovci čajem, razvoj industrijske revolucije je dijelom potaknut potrebom za masovnom proizvodnjom čaja…

7. Pozitivni učinci čaja se najbolje su primjetni redovnom konzumacijom na duži period zbog male koncentracije sastojaka odgovornih za reguliranje tjelesne težine, krvnog pritiska, imuniteta,  kao i preventivnog djelovanja kod raka, srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti.

8. Treba i napomenuti i par neželjenih stvari koje se mogu javiti konzumacijom čaja. Zeleni čaj inhibira apsorpciju željeza biljnog porijekla kada se miješa zajedno, ako ste anemični obratite pozornost na ovo. Ne dodavajte mlijeko u čaj, to poništava djelovanje antioksidansa iz čaja. Ispijanje većih količina nekvalitetnog čaja može dovesti do taloženja pesticida u organizmu, kao i fluorozu zubi. Crni čaj, kao i kafa, ostavlja mrlje na zubima.

9. Kada je riječ o odabiru čaja, zeleni i bijeli čajevi treba da budu što svježiji (berba iz tekuće godine), kako izgledom tako i mirisom, te da nema velikih razlika u konzistenciji veličine lista, teksture i boje. Crni čajevi ostaju svježi 2 godine, a većina oolonga godinu.

10. Preporučljiva je nabavka organski uzgojenih čajeva i sa Fair Trade certifikatom. Vodite se da je ‘koliko para toliko muzike’ kada je riječ o čaju, ali imajte na umu da cijena čaja nekada raste skoro eksponencijalno u zavisnosti od brenda, ekskluziviteta, vrste i sl. Solidna cijena za 100 gr kvalitetnog čaja je 5-10 €.

Hvala Alenu na gostovanju i na svim zanimljivostima iz svijeta caja. Alena mozete pratiti i na njegovoj Facebook stranici.

Photo kredit 1, 2, 3, 4

15 odgovora na “10 zanimljivosti o caju”

 1. Ovaj post mi je baš trebao. Dosta pijem čaj, uglavnom zeleni i slažem se za cijenu čajeva, treba izabrati kvalitetniji. Dosta mi je zanimljiva i upotreba čajeva u kuhanju, makar o tome premalo znam, trebala bih se baciti na proučavanje 😀

 2. Zanimljive informacije, mada nisam neki cajopija.
  Interesantno je da bijeli caj nastaje branjem mladih vrhova, ali prije izlaska sunca, kako bi bili sto svjetliji.
  Caj ostavlja jace braonkaste mrlje (na zubima i soljama) nego kafa!

 3. Hvala Gordani na prilici da gostujem, pratim njen blog skoro svakodnevno. Ukoliko imate pitanja vezanih za čaj, pitajte, ja ću se potruditi da vam odgovorim koliko je to u mojoj mogućnosti.

 4. do nedugo sam pila mnogo čaja, nekako u zadnje vrijeme sam to prorijedila ali ne izbjegavam ga i dalje ga vrlo volim, pogotovo zeleni ali ga malo teže nabavljam
  no sve u svemu za mene su još uvijek najbolji čaj od kamilice, mente, koprive ili bazge (sve sama posušila i sigurno da nije ništ prskano)

 5. Iako uopšte ne volim čaj, super mi je post jer sam naučila neke nove stvari o njemu. Moj najbolji prijatelj je veliki obožavatelj čajeva i baš ću mu preporučiti Alenov blog.
  Hvala Goco, hvala Alene:)

Komentari su onemogućeni.