Na trzistu je iz dana u dan sve veci broj novih proizvoda koji prate trendove ishrane i inspirisu sve one koji se hrane drugacije i svakodnevno unose nove stvari u svoju ishranu. Vec vise godina su na listama trend namirnica chia sjemenke, maca prah, susene alge, goji bobice, inka bobice, a evo i nekih od trendova o kojima se trenutno govori.

Zdrava “nutella” namazi od orasastih plodova ili sjemenki suncokreta i bundeve 

O tome koliko je nutella na losem glasu govorili smo vec ranije ovdje kao i o tome kako se moze napraviti kucna zdravija verzija nutelle {pogledaj recept ovdje}, a da se na policama nalaze mnoge verzije tzv. “zdrave nutelle” uvjerili su se mnogi. Nazalost mnoge od njih i nisu zdrave koliko se reklamiraju i dovoljno je samo procitati deklaraciju da se u to svi uvjerimo. Zato su domaci namazi popularniji nego ikad i ubrajaju se u listu trendova u ishrani u 2017. godini.

Jogurti sa povrcem 

Jogurti sa vocem su odavno na trzistu, a zbog nacina reklamiranja mnogi su ih i prihvatali onako kako glasi u reklamama zdravima. Istina je da su mnogi od njih zapravo zasladjeni secerom, obojeni umjetnim bojama i pojacani aromama, neki su pravljeni od mlijeka u prahu, a oni bez secera su cesto zasladjeni umjetnim zasladjivacima. Posljednje novo su jogurti sa povrcem.

Gljive u prahu 

Ekstrakti raznih gljiva u prahu iz najudajljenijih krajeva kao na primjer sibirska Chaga koju nazivaju kraljicom gljiva popularan je dodatak ishrani. ko

Djus od lubenice

Posljednjih godina je na svim listama zdrave hrane bila kokosova voda o kojoj je bilo rijeci ovdje, a novi napitak je djus od lubenice bogat A i C vitaminom kao kalcijumom, magnezijumom i  kalijem.

Kozje meso

Pored kozjeg mlijeka i sira koji su cesto zastupljeni u ishrani ljudi sa intolerancijom na laktozu, ljubitelji mesa sve vise uzivaju u nemasnom kozjem mesu, bogatom zeljezom.

Djus od povrca

Povrce je pozeljno u svim, a ne samo jednom dnevnom obroku, pa se tako sve vise u razne smoothies dodaje povrce, sto  ih cini hranljivijim i manje slatkim, a takodje je na trzistu sve vise djuseva od povrca i popularnost im raste iz dana u dan.

Insekti 

Racuna se da dvije trecine stanovnistva na zemlji jede insekte koji se odnedavno mogu kupiti i u Danskoj, vec se uveliko prodaju u Holandiji, Belgiji i Engleskoj, a mogu se jesti kao grickalica ili mijesati u hranu. Ujedinjene nacije su prije par godina preporucile upotrebu insekata u ishrani koji zbog visokog sadrzaja proteina mogu pomoci kod situacija nedostatka hrane kao i doprinijeti cuvanju okoline. Dok je 22 000 litara vode potrebno da se proizvede 1 kg govedjeg mesa za istu kolicinu skakavaca potreban je samo jedan procenat te kolicine.