U gradu Århus na sjeveru Danske nalazi se muzej ARoS, najveci i sa svojih milion posjetioca godisnje najposjeceniji muzej sjevernog dijela Evrope, smjesten na preko 20 000 kvadratnih metara i deset spratova. Pored toga ARoS je i muzej sa ambicijom da postane i jedan od 10 najznacajnijih svjetskih muzeja.

To sto ga mnogi smatraju izuzetnim i sto cini da se za ovaj muzej daleko cuje je odstupanje od tradicionalnog i tipicnog nacina rada muzeja, saradnja sa okruzenjem i saradnja sa drustvom.

Zasto mentalni fitness centar

Za ovaj muzej kazu da je mentalni fitness centar, jer je idealno mjesto za druzenje ljudi i mjesto gdje posjetioci i publika imaju mogucnost sirenja horizonata i dobijaju mogucnost da dozive fantasticni univerzum za srce i mozak.

Gledati umjetnost je, kazu u ovom muzeju, kao stajati na trambolinu, potrebno je pokretati se i penjati vise i vise i dozivjeti vise i vise.

To je mentalni fitness.

Boy, Dječak

Australijski umjetnik Ron Mueck tvorac je ove skulpture djecaka visoke 4, 5 metra i teske 500 kilograma koja je postala zastitni znak muzeja ARoS i jedna od najatraktivnijih skulptura zbog same velicine, ali i zivosti, zatim detalja koji izgledaju tako vjerodostojno kao na primjer koza, vene i nokti.

Sve to cini ovog cuvenog Djecaka zivim, ali i nestvarnim u isto vrijeme.

Izraz lica i raspolozenje mu se mijenja u zavisnosti iz kojeg ugla ga posmatrate, zamisljen je, nesiguran, uplasen, a to sto je sam muzej izabrao da ovu skulpturu postavi u sobu sa ogledalima simbolizira beskonacnost, ciljeve, snove i beskonacne mogucnosti, ali i granice sta sve mozemo podnijeti ili razumjeti.

Za samu poziciju u kojoj Djecak cuci umjetnika su inspirisali australijski narod Aboriginal, koji bi na ovaj nacin dezurali ili sacekivali plijen u lovu.

Prvi put je ova skulptura bila pokazana u Londonu, a zatim u Veneciji, da bi je zatim muzej ARoS u Danskoj kupio i to u jakoj konkurenciji mnogobrojnih muzeja u Evropi.

“Obukao bih mu dzemper, da sam znao da ce stajati u tako hladnoj klimi”, rekao je umjetnik kome se svidio Djecakov novi dom na jednom od spratova muzeja u prostoriji okruzenoj ogledalima.

Your rainbow panorama

Jedno od najpoznatijih djela ovog muzeja je Your rainbow panorama (Olafur Eliasson) koju mozete vidjeti na fotografijama.

Radi se o permanentnom djelu kruznog oblika dugog 150 i sirokom 3 metra smjestenom na stubove visoke 3, 5 metara iznad krova muzeja, a u vidu je tunela ogradjenog staklom obojenim spektrom boja. Iz daljine, dok se priblizavate muzeju, mozete vidjeti siluete posjetilaca kroz raznobojna stakla sto je samo po sebi dozivljaj.

Kako je Olafur Eliasson opisao svoje djelo

“Your rainbow panorama je u dijalogu sa postojecom arhitekturom i naglasava sve sto nam je ranije dato, a to je pogled na grad. Stvorio sam prostor koji brise granice izmedju unutra i vani, gdje se postane malo nesiguran da li se nalazis usred jednog djela ili u muzeju. Ova nesigurnost je vazna za mene, jer izaziva ljude da razmisljaju i osjete se iznad dimenzija u kojima su navikli da se nalaze.”

Århus, razglednice grada