Antwerpen je grad na sjeveru Belgije koji svakog svog posjetioca zaslijepi svojom ljepotom, raskosnom arhitekturom i baroknom umjetnoscu. U 15. vijeku je Antwerpen bio jedna od najznacajnijih svjetskih luka u koju se slijevala sva roba sa novootkrivenog americkog kontinenta, a sve sto je prvi put stiglo iz Amerike na evropski kontinent prvo je proslo kroz Antwerpen.

Antwerpen je kao prvo poznat kao grad dijamanata koji su se ovdje stotinama godina dopremali sa svih strana svijeta i gdje se obavljala sva trgovina. Danas se dio posla odvija izmedju ostalog u Indiji, ali i dalje polovina nebrusenog i 85 % sirovog dijamanta u svijetu prodje kroz ovaj grad u cijem se centru oko Antwerpen Central Station jedna do druge nalaze draguljarnice i berza dijamanata.

Trgovina dijamantima je imala ogroman uticaj na rast i razvoj Antwerpena kroz vrijeme o cemu svjedoce mnogobrojne raskosne stare gradjevine medju kojima i jedna od najljepsih belgijskih katedrala.

Danas Antwerpen ne gradi svoj image samo na dijamantima nego i na najnovijim trendovima, dizajnu i modi sto privlaci dobro platezne kupce. Od 1980. godine u ovom gradu pocinje i modna prica “Antwerp Six”, kada grupa modnih dizajnera medju kojima Dries van Noten ovdje zasniva svoje modno carstvo. To privlaci mnoga vrhunske dizajnere, velika modna imena i ekskluzivne modne kuce kao Gucci ili Chanel u grad. Neki od najekskluzivnijih svjetskih brendova se mogu pored u Londonu i Parizu naci i u Antwerpenu.