DSC_0374

Iako nije za povjerovati, ove fotografije su nastale jednog od prvih januarskih dana ove godine, suncanog, svijetlog, hladnog, a kada se usred zime i nakon svih mracnih i kratkih dana odjednom desi jedan ovakav, jednostavno se mora provesti napolju, u prirodi. Pored grada Middelfart u predivnom okruzenju koga cine sume koje se spustaju do same ivice mora smjesten je dvorac Hindsgavl cija istorija pocinje jos u 12.vijeku i koji je kroz istoriju mijenjao vlasnike od kraljeva do kao trenutno ugostitelja.

Uredjenim parkovima koji granice sa obalom mora, po travi mekoj kao najfiniji tepih moze se setati satima i uzivati u pogledu.

DSC_0370

DSC_0367

DSC_0355

DSC_0403

Na litici iznad samog mora nalazi se kucica nazvana Bezbrizna koja je nekad sluzila kao paviljon za odmor i iz koje se pruza divan pogled na more. U nju su navracali kraljevi i uzivali u pogledu, a  i H.C. Andersen pisao svoje stihove. Neki od njih nalaze se na unutrasnjim zidovima kucice.

DSC_0321

DSC_0324

Setajuci zimi moze se naici i na zimske kupace koji imaju mjesto za zimsko kupanje i nevjerovatno je gledati kojom lakocom zarone u more i otplivaju svoju dnevnu turu od nekoliko minuta.

PROCITAJ TAKODJE Zimsko kupanje

DSC_0371

Kao i vecina dvoraca u Danskoj i dvorac Hindsgavl ima legendu o vlastitom duhu koji se pojavljuje u ponoc, a zove se Bijela Dama. Kako kaze legenda radilo se o mladoj nevjesti u bijelom koja je na putu prema dvorcu u kojem je trebala da se uda dozivjela nesrecu i utopila se u obliznjem izvoru. Mladic u dvorcu ju je uzaludno cekao da dodje i nekad mu se u mracnim vecerima pricinjavalo da vidi bijelu pojavu koja bi mu mahala rukom, ali koja bi nestajala kada bi joj se priblizio. Po legendi Bijela Dama se moze vidjeti oko ponoci, priblizi se samo muskarcima i brzo nestane.

DSC_0379

DSC_0393

DSC_0390

DSC_0403

DSC_0398

DSC_0409

 

4 odgovora na “Bezbrizna”

  1. Nista ljepse nego suncan lijep dan u Januaru I jos imati priliku provesti ga u okakvoj prirodi uz okean,,,,

    Kod nas trenutno svaki dan je ovako suncan I temperature su se popele u plus I mnogi to iskooriste I odu u planine, naravno I to ima svoju ljepotu ili u duge setnje uz rijeke…. pozdrav!

Komentari su onemogućeni.