Božićni marketi u Danskoj

Negdje od polovine novembra cijela Danska utone u pravu bozicnu bajku i sirom zemlje se pocinju odrzavati mnogobrojni bozicni marketi u pravom danskom stilu i mnostvom hygge. Jedan od najpoznatijih je H. C. Andersen market koji se odrzava u nasem gradu i koji je ujedno i najbajkovitiji.

1. H. C. Andersen bozicni market

H.C. Andersen market ne cine samo standovi sa sarenim bozicnim nakitom, trestavom muzikom, plastikom i kicem, ovaj market je i jedna velika predstava, pa se tako setajuci mozete sresti sa samim Andersenom, djevojcicom sa sibicama, ostalim likovima iz njegovih bajki ili ljudima koji su zivjeli u njegovom susjedstvu u njegovo vrijeme u tadasnjoj skromnoj i toploj nordijskoj odjeci. Tako se moze osjetiti duh starih vremena i osjetiti na tren nacin na koji su zivjeli i kako su se zabavljali u vrijeme Bozica na gradskim trgovima uz putujuce cirkusante i zabavljace.

Procitaj vise  H. C. Andersen bozicni market

2. Valdemars market

Valdemars dvorca o cemu je bilo rijeci ovdje bio je dozivljaj za sebe, a nista manje ni sam market poznat po svojoj posebnoj atmosferi i sasvim drugacijim bozicnim ugodjajem koji su posebno cinili mnogobrojni aranzmani od jesenjeg voca i povrca i cvijeca. Kao ni ostali bozicni marketi tako se ni ovaj ne bi mogao zamisliti bez mnogobrojnih standova koji su pored svoje robe i proizvoda nudili posjetiocima i inspiraciju za dekoraciju, bozicne ukrase, postavljanje stolova i slicno. Vecina ukrasa je odudarala od tipicnih praznicnih ukrasa koje vidjamo po trgovinama, a pravljena je od drveta, stakla, krzna, vune, kamencica, pruca i slicnih prirodnih materijala

Procitaj vise Valdemars market

3. Bozicni market na Kristijaniji

Ovaj po mnogo cemu poseban market se tradicionalno odrzava od 1970. godine, a mnogi ga ocjenjuju kao jedan od najljepsih i najzanimljivijih marketa u ovom dijelu Evrope. Poznati danski muzicari i umjetnici podrzavaju ovaj market svojim gostovanjima.

Procitaj vise Bozicni market na Kristijaniji

4. Bozicni market Egeskov dvorac

Istorijska gradjevina, bajkoviti ambijent, poluzaledjeno jezero koje blista na zubatom novembarskom suncu, miris bozicnih poslastica sa cimetom i przenih badema i stotine izlagaca sa najzanimljivijim i najboljim domacim i stranim proizvodima, cvijece, mini buvljaci, vatre oko kojih se mogu ugrijati promrzle ruke, bozicne pjesme, mini pozorisne predstave, zatim inspirativni standovi sa kreativnim rucnim radovima, keramikom, ideje za postavljanje praznicnih trpeza i naravno mnostvo rucno radjenog bozicnog nakita od prirodnih materijala i svega onoga sto se moze sakupiti u svakom sumarku.

Procitaj vise Bozicni market Egeskov dvorac

Jedan komentar na “Božićni marketi u Danskoj”

Komentari su onemogućeni.