Pocetkom sedamdesetih godina je briselski trg Grand Place koji se inace smatra jednim od najljepsih trgova na svijetu prvi put pokriven cvjetnim tepihom, a od 1986. godine se sve pretvorilo u sada tradicionalni dogadjaj koji se odrzava svake druge godine u mjesecu avgustu i traje nekoliko dana.

77 x 24 metra velicina je ovog fascinantnog tepiha koji svake druge godine prekrije trg nekom novom temom za koje su cesto inspiracija ljepote Belgije, ali i mnoge druge teme iz drugih krajeva svijeta. U izradi tepiha rade cvjecari iz mnogobrojnih belgijskih cvjecara, a za samu izradu utrosi se preko 600 000 cvjetova.

Posto je Belgija najveci proizvodjac begonija na svijetu one su i najvise zastupljene u tepihu, ujedno su i nacionalni belgijski cvijet i u cast njima se i odrzava manifestacija Cvjetni tepih Brisela.

Iako je prva pomisao kod mnogih pri pomenu Belgije cokolada, ovaj cvjetni tepih je vremenom postao takodje poznat u svijetu i privlaci turiste i posebno ljubitelje cvijeca koji mogu u njemu uzivati i sa jedne od okolnih gradjevina.