Briz (Brugge) je grad koji se cesto moze vidjeti na raznim listama najljepsih gradova Evrope. Ima ovaj grad neki poseban sarm i nesto posebno u sebi, po kaldrmama, u prozorima na koje se nekad ovdje placao porez, u tornjevima, na zvonicima, u uskim kucama u nizu sa sarenim fasadama koje se ogledaju u gradskim kanalima.

Prije vise od 2000 godina od malog rimskog naselja nastao je danasnji Briz (Bruz), osvajali su ga Vikinzi koji su mu smatra se ostavili ime (od staro-nordijske rijeci Bryggja), u 11. vijeku prerastao je u veliki evropski trgovacki grad u kojem se trgovalo vunom i gdje se razvila industrija vune i to jako uspjesno da se vuna morala uvoziti iz Engleske i Spanije, a odjeca od vune izvozila u svijet.

Vremenom je Briz poceo okupljati strane trgovce, otvarao put prema Sredozemlju i trgovini zacinima, razvio bankarski sistem i smatrao se poput Londona jednim od najvaznijih centara koji je okupljao bogate trgovce i umjetnike. Iako je Antwerpen poznat kao grad dijamanata, dijamanti koji su stizali u Belgiju preko Antwerpena su zapravo prodavani i obradjivani u Brizu.

Zbog mnogih kanala kojima je ispresjecan i kojima se nekada dopremala roba u grad i na gradske trznice, a kojima se danas plovi razgledajuci znamenitosti i ljepote grada, Briz nazivaju Venecijom sjevera Evrope i jedna je od najvecih turistickih atrakcija u Belgiji.

2000. godine UNESCO je srediste ovoga grada proglasio kulturnim nasljedjem zbog mnogobrojnih ocuvanih starih gradjevina. Grad Briz zapravo nije napadan niti unistavan tokom Drugog svjetskog rata.

Mnogobrojne crkve krase ovaj grad, medju njima i Bogorodicina crkva gradjena skoro 200 godina koja  je poznata i po tome sto se u njoj nalazi Mikelandjelova statua Bogorodica sa djetetom. Prica se da je statua radjena za crkvu u Sieni, ali da su je sa sobom iz Italije sa jednog poslovnog putovanja u Briz donijela dva trgovca iz Briza 1506. godine.