Caj – bez ili sa mlijekom?

DSC_0242

Prije 5000 godina jedan kineski car je sjedio ispod drveta i pio kuhanu vodu u koju je sa drveta palo nekoliko listova i voda se pretvorila u mirisni obojeni napitak. Tako je, kaze legenda, nastala prva solja caja.

Fotografija na vrhu je iz jednog londonskog kafea, caj je Earl Grey, a serviran je u malim cajnicima sa cjediljkom koji sadrze otprilike dvije solje i odlicno drze toplotu.

U Engleskoj se caj tradicionalno servira sa mlijekom i inace mnogi ljudi uobicavaju dodavati mlijeko u caj. Neke vrste cajeva postaju na taj nacin pitkije, a nekim vrstama mlijeko obogati okus. Medjutim, dodavanje mlijeka u caj pored prednosti ima i mane.

Posljednjih godina podijeljenja su misljenja o mlijeku, pa su se mnogi nasli u nedoumici da li ga piti ili ne piti. Tako su radjena i mnoga istrazivanja o mlijeku koje se dodaje caju, pa postoje mnogi razliciti rezultati. Najnovija istrazivanja dosla su do rezultata da mlijeko koje dodajemo u nas caj nije dobro, jer proteini iz mlijeka vezu dobre tvari iz caja,  pa tako caj gubi zdravo djelovanje na nas organizam.

Jedno su svi saglasni, a to je da sto caj duze stoji prije nego ga procijedimo, sadrzi vise dobrih tvari koje djeluju u nasem organizmu kao antioksidanti.

Pijete li ponekad caj sa mlijekom?

Za sve cajoljupce vise o caju u nekim ranijim pricama:

1. 10 zanimljivosti o caju 

2. Vrijeme je za caj

3. Zato volim caj

3 odgovora na “Caj – bez ili sa mlijekom?”

  1. Kraj svih nas kafoljubaca, imamo i jednog cajopijca u porodici. …Crni caj je blazi sa mlijekom (kako mi je receno), dok ostale (svjetlije) treba piti same. Tu naravno ne spadaju ‘nasi’ biljni cajevi u kategoriju.

  2. Redovito par kapi mlijeka u crne engleske čajeve (earl gray, breakfast tea etc), u bijeli, zeleni ili biljni naravno nikad.

Komentari su onemogućeni.