Kaze se da kad bi nasa crijeva mogla sama birati hranu, sigurno bi medju prvim stvarima izabrala cicoku.

Cicoke, malo kvrgavo korijenje koje mnogi zaobilaze na trznicama i u odjelima voca i povrca, jer kao prvo jednostavno ne znaju sta da rade s njim ili kao drugo misle da su komplikovane za pripremu.

Ako ih uzgajamo sami ili kupujemo neprskane, dovoljno ih je samo dobro oprati i skinuti nozem kvrzice na njima, jer se oko njih najvise zadrzava zemlja.

Kada bi cicoku za nekoga ko je nikad nije probao htjeli uporediti sa poznatijim povrcem, mogli bi reci da je najslicnija krompiru od kojeg je po sastavu ipak jako daleko. Cicoke su pune vlakana, zeljeza i prebiotika koji ih cine jako vaznim za nas imunitet.

Cicoke se posebno savjetuju dijabeticarima zbog inulina koji sadrze i za dijabeticare su daleko bolje od recimo krompira, a preporucuju se i osobama sa povisenim holesterolom.

Hrana za mozak

Cicoka se prema mnogim istrazivacima ubraja i u top-5 namirnica koje su i hrana za mozak, ne samo zbog vitamina, antioksidanata, vlakana ili minerala, nego upravo zbog inulina kojeg sadrzi i koji je prebiotik vazan za crijevnu floru.

Prebiotici stimulisu razvoj korisnih bakterija u crijevima koje su vazne za nase zdravlje. Crijevna flora treba biti u dobroj formi, ako se zeli jak, zdrav mozak i zdrav um.

Procitaj takodje Crijeva sa sarmom, knjiga koju svako treba procitati

Cicoke sadrze i mnoge vitamine, medju kojima i K vitamin. Mogu se jesti sirove u salatama, peci, kuhati u supi, dodavati u tijesto za kruh i slicno.

Lake su za uzgoj, paze se gotovo same i ne zahtijevaju nikakvu njegu, a u toku ljeta cvjetaju i imaju lijepe zute cvjetove.

Čicoke u prahu

Prah ekoloske cicoke je postao takodje popularan dodatak ishrani koji uvijek mozemo imati pri ruci u nedostatku svjezih cicoka. Rijetko ko ce svoj dan zapoceti povrcem kao sto je cicoka, pa je prah od cicoke zato dobro rjesenje. Dvije do tri cajne kasike ovog praha se mogu ujutro pomijesati u jutarnji smoothie, u zobenu kasu ili jogurt.

Ovaj prah se takodje moze koristiti u pripremi hrane kao recimo paste, palacinaka, energetskih plocica ili nekih zdravih kuglica.