Detalji protekle sedmice

DSC_0177

Pored mora nakita, sijalica i bljestavila svuda oko nas u ovim praznicnim mjesecima meni su zumbuli jedan od najljepsih detalja decembra, posebno bijeli. U Danskoj se mogu kupiti svuda u oku zime, a zajedno sa tulipanima se koriste i za mnoge bozicne dekoracije.

Zumbuli

DSC_0161

Bozicni roscici

Sirom svijeta cuvena danska peciva su posebno ukusna i mirisna u predbozicno vrijeme kada im se dodaju razni mirisni zacini i arome, a takav je i ovaj bozicni roscic sa marcpanom i mirisom narandze. Marcipan je inace omiljen medju Dancima, posebno na praznicnim trpezama. Prilikom kupovine marcipana potrebno je obratiti paznju na deklaraciju gdje bi trebalo da bademi stoje prvi na listi kao najveci sastojak 50-60%. Nazalost, na trzistu se mogu naci i proizvodi s nazivom marcipan, dok u deklaraciji stoje prvo kospice od marelica, secer, voda i na kraju bademi. U nekim zemljama takav proizvod ne smije nositi naziv marcipan.

DSC_0193

DSC_0217

 

Bozicno drvce na gradskom trgu

Skromno bozicno drvce na nasem gradskom trgu, jednostavno i lijepo posebno u mracnim decembarskim vecerima.

DSC_0076

Na trznici

DSC_0006

Ljubicasti kupus je jako popularno povrce u Danskoj specijalno u vrijeme bozicnih praznika kada se priprema kao topli prilog uz pecenje. Jedan od zacina koji se koristi za pripremanje ovog tradicionalnog jela je piment.

DSC_0045

Sisarke pinjola

IMG_0350

Sisarke pinjola se mogu koristiti i kao dekoracija u vrijeme praznika. Sisarku pinjola treba drzati na toplom mjestu 8 do 10 sedmica, dok se sama ne pocne otvarati u obliku malog proreza, a paznju zaokuplja i pucketanje prilikom otvaranja. Obicno se pocne otvarati nakon 6 sedmica. Kad se sisarka otvori, vidi se kako se unutra kriju pinjoli, svaki zavijen u svoju ljusku. Sisarka sadrzi oko 80 pinjola, a svaki od njih se mora osloboditi iz svoje ljuske krckalicom za orase. Kad se sve zavrsi, bolje se razumije zasto su  tako skupi.

 Zelim vam ugodan i lijep decembarski vikend!

2 odgovora na “Detalji protekle sedmice”

  1. Divne slike! Meni bas nedostaje ovo novogodisnje sarenilo jer sa malom bebom ne stizem bas da prosetam tako da jos nemam utisak da se blize praznici. Kod nas su zumbuli uobicajeni za Vaskrs a sad ih nema iako je kod nas klima mnogo blaza nego u Danskoj.

  2. E bas ti hvala na objasnjenju. Juce htedoh kupiti šiśarku i dobro je sto nisam. Moram kupiti onda o krckalicu. Jesu pinjoli skupi ali da cekam 6 nedelja….mnogo je

Komentari su onemogućeni.