DSC_0306

Antoni Gaudi je katalonski arhitekt poznat u svijetu po svom posebnom stilu i gradjevinama koje su danas simbol Barcelone. Cuvenu ogromnu crkvu Sagrada Familia gradio je cetrdeset godina i nije je uspio zavrsiti, jer je njegov zivot zavrsio tragicno na ulici gdje je nastradao od tramvaja. Sve sto je imao ulagao je u svoju gradjevinu, pa zbog trosne odjece koju je imao na sebi toga kobnog dana nije dobio svu potrebnu pomoc. Nije imao novca u dzepovima, pa je  zavrsio u bolnici za siromasne i beskucnike gdje je nakon nekoliko dana preminuo.

Iza njega su pored Sagrada Familie ostale kuce koje je crtao i gradio za tadasnje bogatase i cuveni Park Guell iznad Barcelone sto su ujedno i najznacajnija turisticka mjesta u gradu. Ostale su iza njega jos mnoga djela i manje poznate gradjevine kojima se Barcelona ponosi iako je u pocetku svog stvaralackog rada cesto bio ismijavan zbog neobicnog stila. Sagrada Familia okruzena kranovima se gradi i dalje i ocekuje se da ce biti zavrsena izmedju 2020 i 2026 kada je i stogodisnjica smrti Gaudija.

Sagrada Familia

Gradnja Sagrada Familia je zapoceta 1882. godine godinu dana ranije nego je Gaudi preuzeo radove na njoj i uradio velike promjene u svom prepoznatljivom stilu. Nakon njegove smrti ostalo je izgradjeno tek 25 %, te su radove na gradjevini nastavili  drugi ahitekti. Neopisiv je dozivljaj stajati pred ovom izuzetnom gradjevinom cija je fasada prepuna detalja, simbola i znakova, ali je jednako veliki dozivljaj sama unutrasnjost i cudesna igra svjetlosti koja se probija kroz prozorska okna. Cini se da se sve pokrece i sa svakog sljedeceg mjesta na koje se pomjerite vidite unutrasnjost na drugaciji nacin. Ulaz u samu crkvu je jako organizovan, ne moze se desiti da je pretrpana posjetiocima, tako da se moze lijepo detaljno razgledati i pokloniti Gaudijevom djelu. Naredne fotografije su samo djelic ovog velicanstvenog djela.

DSC_0291

DSC_0266

DSC_0267

DSC_0260

DSC_0293

DSC_0268

DSC_0274

DSC_0278

DSC_0272

Gaudijeva kuca Casa Batllo 

Ovu kucu u Barceloni nazivaju i Casa dels ossos ili kuca od kostiju, u privatnom je vlasnistvu jedne spanske porodice, ali su je ustupili za pokazivanje turistima koji se ovdje broje milionima. Kuca prica jednu pricu sa sarenom fasadom, balkonicima u obliku lubanja, stubovima koji predstavljaju kosti i fantastican i neobican krov kuce sa kojeg se pruza pogled na jedan dio grada. Unutrasnjost kuce je poput lavirinta, sa sobama, hodnicima, izlazima na terese oblozene mozaikom od polomljenih plocica. I ponovo cudesna igra svjetlosti koja obasipa kucu kroz mnogobrojna stakla i kuca u kojoj se moze uzivati u Gaudijevom dizajnu.

DSC_0296

DSC_0303

DSC_0301

DSC_0310

PicMonkey Collage

DSC_0312

DSC_0319

DSC_0337

DSC_0345

Gaudijeva kuca Casa Mila, La Pedrera

Velicanstvena gradjevina sa spektakularnom fasadom koja podsjeca na morske talase, sa crnim gvozdjem na balkonima kao morskim algama i krovom sa razlicitim nivoima sa kojeg se pruza pogled na grad. Ovu kucu Gaudi je projektovao kada je vio na vrhuncu svoje karijere i na listi je gradjevina pod UNESCO zastitom.

DSC_0351

DSC_0353

Park Guell

Ovaj park koji se nalazi na brdu El Carmel je takodje djelo Gaudija pravljen od 1900 – 1914. godine poznat je po cuvenoj dugackoj zmijolikoj  klupi u njegovom prepoznatljivom stilu. Ulaz u sam park je slobodan i neogranicen, ali za terasu sa klupom se mora imati ulaznica da se ne bi stvarala guzva i da bi svi mogli uzivati na njoj u pogledu na grad. Sama klupa prekrivena je keramickim plocicama u svim mogucim bojama i zbog zmijolikog oblika cini da se ljudi sjedeci na njoj ne osjecaju previse blizo drugih. Nekada je bio plan da se na ovom brdu sagradi 60 kuca za tadasnje bogate ljude iz grada, ali su sagradjene samo dvije, a velika terasa je trebala biti mjesto za trznicu.

DSC_0419

DSC_0423

DSC_0428

DSC_0429

 

6 odgovora na “Gaudijeva Barcelona”

Komentari su onemogućeni.