DSC_1751

Jabuka je najrasprostranjenije voce pristupacno, omiljeno i dostupno tokom cijele godine, voce koje se pominje u istoriji, u bajkama i pjesmama. Prica kaze da je i zahvaljujuci jabuci koja je pala sa grane Isaac Newton dosao do svog cuvenog zakona, stari rimski pjesnik Horacije je govorio da pravi obrok treba poceti jajetom, a zavrsiti jabukom, Hipokrat je savjetovao jabuke za probavu, a jedne engleske novine su prije 150 godina objavile onu cuvenu “An apple a day keeps the doctor away“.

Da su jabuke zdrave i da ih treba jesti svakodnevno poznato je svima, a o tome kakva je razlika izmedju raznih vrsta jabuka ne razmisljamo precesto. Obicno izaberemo onu koju najvise volimo. Sladju, ponekad crveniju. Nedavno sam procitala clanak o jednom americkom istrazivanju koje je pokazalo da je jedna od posebno dobrih vrsta jabuka sorta Granny Smith, najpoznatija zelena jabuka na svijetu. Cvrsta aromaticna jabuka kiselakstog okusa dobila je ime po Australijanki imena Maria Ann Smith koja je uzgajila jednu od prvih u 1868. godini. Ova jabuka je zbog cvrstine lijepa u salatama, ali i u kolacima zbog kiselkastog okusa.

Ono sto ovu jabuku odvaja od ostalih je na primjer kolicina polifenola koja u jabukama varira od  1,08 do 9,2 mg na 1 gr i vlakana od 20,6 – 32,2 procenta, a u oba slucaja najvise brojeve je imala Granny Smith jabuka. Istovremeno je procenat ugljenih hidrata u ovoj jabuci najnizi, pa je cesto savjetuju u ishrani onih koji zele izgubiti na tezini i smatra se da pomaze u sprecavanju bolesti koje sa sobom nosi prekomjerna tezina.

PROCITAJ TAKODJE Recepti sa jabukama

DSC_1759

Koja je vasa omiljena jabuka?

2 odgovora na “Granny Smith – Jabuka nad jabukama”

  1. Kode nas se najvise jede zlatni delises njega svi volimo za njim ide crveni delises a za kolace obicno koristim idared. Grenny Smith bas ne volim nekako su mi previse tvrde i previse kisele.

  2. Veselim se nadolazecoj sezoni jabuka (u Australiji)…Definitivno je ‘Granny Smith’ najbolja za kolace i kuhanje; ‘Pink Lady’ volim zagristi svjezu!

Komentari su onemogućeni.