Nedavno je jedan japanski televizijski program otkrio da se japanskim zenama zabranjuje nosenje naocala na radnom mjestu sto je izazvalo mnostvo reakcija i kritika upucenih poslodavcima.

Skini naocale ili obuj cipele sa visokim potpeticama su zahtjevi poslodavaca koji se odnose na zaposlene zene u Japanu i svakodnevnica o kojoj Japanke vise ne zele da cute.

Pocetkom godine smo mogli procitati o tome kako su mnoge japanske zene pocele javno govoriti i pisati o tome da je napokon vrijeme da se nakon tolikih godina rijese visokih potpetica na radnim mjestima koje svakodnevno nose ne zato sto ih vole, nego zato sto to od njih zahtijevaju poslodavci. Zalba zbog visokih potpetica koju je potpisalo preko 20 000 je poslana cak i u vladu Japana na sta je jedan od ministara odgovorio da su potpetice “neminovne i sasvim odgovarajuce na jednom radnom mjestu”.

Ovih dana se socijalnim medijima siri nova pobuna vezana za nesto sto mi ostali smatramo sasvim normalnim pravom covjeka, a ne necim za sto se treba boriti. Radi se o pravu zena na nosenje naocala na radnom mjestu.

Veliki broj japanskih poslodavaca zahtijeva od zenskih uposlenica da na poslu ne nose naocale. Opravdavaju se na razlicite nacine kao na primjer da zenama koje rade u restoranima gdje nose tradicionalni kimono naocale nikako ne pasu uz kimono ili da kupci ili klijenti ne mogu vidjeti oci i sminku tokom razgovora, te se zato uveliko preporucuje nosenje sociva na radnim mjestima.

Procitaj takodje Zasto Japanke stavljaju ruku na usta kad se smiju

Posto se ovi zahtjevi o nosenju visokih potpetica i zabrane nosenja naocala uglavnom odnose na zene, radi se o diskriminaciji zena koju mnogi smatraju velikim problemom u Japanu sto svjedoci i najnoviji raport World Economic Forum o diskriminaciji polova gdje se Japan nalazi na 110. mjestu od 149 nacija.

Procitaj takodje Zasto Japanci nose maske na ustima

Photo Credit 1