DSC_0008

Smatra se da kefir potice sa Kavkaza, a legenda kaze da su ga ljudi koji su ga prvi pronasli, krili od drugih i zbog ljekovitosti cuvali samo za sebe. Danas kefirna zrnca dijelimo. Ja sam ih nedavno dobila od prijateljice, a posto su zrnca bila vec koristena i aktivna, proces pravljenja kefira je mogao odmah poceti. Sitna kefirna zrnca lice na skuhani karfiol, ziva su i mogu zivjeti uvijek, ako se dobro paze, tako da preuzimanjem kefirnih zrna preuzimamo i odgovornost. Kada se upotrebom zrnca razmnoze i postane ih vise, mozemo ih pokloniti nekome ko ce se dalje brinuti o njima. Kefir koji dobijemo na ovaj nacin je pravi kefir, onaj koji kupujemo, iako nosi isto ime, se ne pravi od istih zrnaca, jer ova zrnca nije moguce napraviti za industrijsku upotrebu.

Postupak pravljenja kefira je zapravo jako jednostavan. Kefirna zrnca se stave u staklenu teglu, dospe se mlijeko sto svjezije, to bolje, prekrije gazom i ostavi na kuhinjskom stolu otprilike 24 sata. U toku ljetnih mjeseci proces moze biti i kraci. Sada su kefirna zrnca na povrsini i  kefir se treba procijediti kroz krupno cjedilo, a kefirna zrnca ostaviti u vodi ako ce stajati kratko ili najbolje u malo mlijeka gdje se u frizideru cuvaju za sljedecu upotrebu. Ako niste u mogucnosti odmah procijediti kefir, najbolje ga je staviti u frizider kako bi se prekinuo proces i izbjegao prekisel kefir. Gotovi kefir se cuva u frizideru u staklenim posudama.

DSC_0018

DSC_0027

DSC_0045

DSC_0047

Da li imate iskustva sa kefirnim zrncima?

Jedan komentar na “Kako se pravi kefir”

  1. Divan post, kefir je to itekako zaslužio!!! ♥
    Upravo sam procedila moj, pravim ga već tri godine svakodnevno. Jednom mesečno odmorim kefir gljivu u vodi, pa nastavim opet da ga spremam. Od kako ga pijem ne znam za grip i prehladu/kijavicu. Izdelila sam ga na sve strane – slala poznatima i nepoznatima poštom po Srbiji, a ima mojih potomaka u Nemačkoj, čak i u Kanadi 😉
    Živeo kefir! ♥

Komentari su onemogućeni.