Danci su medju prvima na popisu nacija koje rekreativno trce najvise. Cak svaki treci odrastao Danac trci u slobodno vrijeme, tako da se gotovo s pravom kaze da se Danci dijele na one koji trce i one koji ne trce.

Takodje su i zemlja sa jednim od najvecih brojeva maratona koji se odrzavaju tokom godine i najvecim brojem ucesnika maratona kada se uzme u obzir broj stanovnika. Na 10 000 stanovnika Danska ima 36 trkaca maratona.

Trcanje u slobodno vrijeme je jako popularno i trkace na danskim ulicama i parkovima mozete sresti od jutra do veceri, ljeti i zimi, po suncu, kisi i vjetru. Mlade i stare, roditelje sa djecom, majke sa malim bebama u kolicima…

Juce je trcala cijela Danska, a povod je bio poseban, jer je Dance na trcanje pozvao Prestolonasljednik, Princ Frederik koji krajem maja slavi svoj pedeseti rodjendan i juce je trcao s Dancima u svim vecim danskim gradovima izmedju ostalog i u nasem gradu.Tako su Danci ujedno imali priliku da mu cestitaju ljubilarni rodjendan.

Princev dan je poceo rano na sjeveru Danske, u cetiri grada Princ je otrcao po jednu milju, a dan se zavrsio trcanjem 10 kilometara u Kopenhagenu. U nasem gradu drustvo za trcanje bili su mu i mnogi danski olimpijski sportisti. Njegova supruga Princeza Mary trcala je 10 kilometara samo u nasem gradu. Inace ovaj kraljevski par su roditelji cetvero djece koja su takodje ucestvovala u ovoj rodjendanskoj trci i pretrcala 1, 6 kilometara u toku prijepodneva u Kopenhagenu.

Predivan suncan dan izmamio je mnoge Dance na ulice, one koji su trcali i one koji nisu.

70 000 ljudi je ukupno trcalo u pet gradova, a u jednom gradu je jedna od najstarijih ucesnica ovog jedinstvenog dogadjaja bila devedesetdvogodisnja Bitten Hansen koja je svoje rekreativno trcanje zapocela u sedamdesetoj godini zivota.

{Princeza Mary desno sa kacketom}