Kulinarske razglednice

Krajem juna mjeseca svake godine centar luckog grada Svendborg na nasem ostrvu pretvori se u veliki market hrane na kojem su izlagaci najpoznatiji danski proizvodjaci sa najpoznatijim proizvodima napravljenim od najkvalitetnijih lokalnih namirnica,  ali i neki iz stranih zemalja kao Italije, Francuske, Portugala i Spanije. Ovaj kulinarski sajam je zamisljen tako da se gotovo sve izlozeno moze probati, a svi izlagaci se trude da svoje proizvode izloze sto ljepse i mastovitije i ispricaju pricu koja stoji iza svakog proizvoda.  Na fotografijama je samo djelic onoga sto se moglo naci na ovom sajmu od danskog razenog kruha, peciva, francuskih sireva, vina i specijalnih piva, cokolade, ekoloski uzgojenog voca i povrca, italijanske paste, portugalskih sardina i svega ostalog.

Danski winerbrød

Najcuvenije dansko pecivo zove se wienerbrød, jer su 18oo i neke pekari u danskim pekarama bili nezadovoljni radnim vremenom i platom, pa obustavili posao i poceli strajk. Vlasnici pekara, uplaseni za propast svojih radnjica, doveli su pekarske ucenike iz Beca, a oni su sa sobom donijeli recept za neki novi kruh, namazan maslacem, pa zarolan. Kad je strajk zavrsen i becki pekari otisli nazad, kupcima je nedostajao njihov kruh, te su ga danski pekari poceli redovno proizvoditi. Vremenom je to postalo jako popularno, posebno kada su mu poceli dodavati secer.

Danas je wienerbrød poznat u cijelom svijetu.

{Tradicionalni danski kolac Malina snite}

Procitaj takodje Danske malina snite

Procitaj takodje Danski dimljeni sir

 

2 odgovora na “Kulinarske razglednice”

  1. I ja volim ovakva mjesta i nastojim otici na vecinu u mojoj okolini. Puno je lijepo organizovano, a inace za organizaciju su pravi majstori, na sve misle. Hvala za komentar, draga Dubravka!

Komentari su onemogućeni.