Price iz Malage zapoceli smo setnjom kroz lokalnu zatvorenu trznicu, a danasnja prica je o spanskom dorucku na koji Spanci ne trose previse vremena.

Prvi obrok kod Spanaca je i najmanji obrok u toku dana, a jedu ga cesto s nogu po malim lokalnim kafeima ili na putu prema poslu ili skoli. Cijene tih malih dorucaka su jako pristupacne, jer nisu pravljene za turiste nego za lokalno stanovnistvo.

Tako se za dorucak sluzi kafa ili caj, svjeze cijedjeni sok od narandze i to na svim mjestima bez izuzetaka, prepeceni kruh ili tost {tostada} sa pasiranim svjezim paradajzom ili malo sira prelivenog maslinovim uljem i nekim susenim zacinskim biljem. Cesto je sve to uracunato u jednu cijenu, a ako recimo ne zelite kafu, servirace vam duplu kolicinu soka od narandze.

Spanski dorucak ima i dosta slatkih verzija sa slatkim pecivima. Za dorucak se cesto jede churro koji se servira sa rastopljenom cokoladom i jedan je od omiljenih dorucaka Spanaca.

Sljedeci i ujedno najveci obrok u toku dana u Spaniji  je rucak koji se jede izmedju dva i tri sata poslijepodne, dok se vecera jede kasno, ljeti kasnije nego zimi. Postoje i neke razlike po regionima, tako da se vecera na sjeveru jede ranije nego na jugu zemlje.

Izmedju rucka i vecere je poslijepodnevna kafa koja se sluzi sa nekim slatkim pecivom ili opet jednostavnim sendvicem {bocadillo} od francuskog kruha, sira i paradajza ili slicno.

Procitaj sljedece Churro

Jedan od dorucaka u Malagi bio je u Cafe La Recova u srcu Malage gdje se sluzi tradicionalni spanski dorucak u kreativno uredjenom prostoru prepunom starih predmeta i originalnih andaluzijskih predmeta, keramike, pletenih korpi, prostirki za pod i raznoraznih rucnih radova.

2 odgovora na “Doručak u srcu Malage”

Komentari su onemogućeni.