DSC_0141

Prije nekoliko dana zapoceli smo pricu o Libeku gradu na sjeveru Njemacke o cemu se mozete podsjetiti ovdje. Ovaj grad je zanimljiv po mnogo cemu kao na primjer da je prvi grad u Njemackoj koga su saveznici bombardovali u drugom svjetskom ratu. Nije imao nikakve vojne baze, ali je zbog starih srednjovjekovnih gradjevina bio lak za rusenje i bombardovan je odmah nakon sto je Njemacka bombardovala London. Sve srednjovjekovne gradjevine u gradu su zapravo renovirane, ali je sacuvano puno od prvobitnog izgleda. U starom dijelu grada koji je zapravo smjesten na malom ostrvu nalazi se pet crkava koje je zajedno sa oko 1000 drugih gradjevina u gradu zastitio Unesco.

DSC_0119

Libek je poznat i po marcipanu i neki izvori tvrde da je tu i nastao kada je nekada davno u nedostatku zita gradski poglavar naredio da se pravi kruh od bademovog brasna i secera. Da li je tacno nema dokaza, ali ce nesto slicno reci i u Veneciji  kao kako ga zovu”Marci panis” je tu nastao. Libek ima i svoje vino pravljeno od grozdja loze “Lubek Rotspon” koje uvoze iz Francuske iz okoline podrucja Bordeaux.

DSC_0117

DSC_0108

DSC_0148

DSC_0125

DSC_0154

Davne 1280. godine tadasnji bogati ljudi u Libeku izgradili su bolnicu i prihvatiliste za siromasne sto je ujedno i najstrarije prihvatiliste u Evropi. Danas se ispod ove gradjevine nalaze male krcme  kao Kartoffel keller u kome se sluzi krompir na razne nacine.

DSC_0147

DSC_0173

DSC_0186

DSC_0181

Libek pruza i veliki broj dozivljaja za ljubitelje umjetnosti, a jedan od njih je cuvena slika Smrt iz Libeka i muzej kuca Budenbrokovih koja je dobila ime po romanu Tomasa Mana koji je ovdje rodjen. U staru gradsku jezgru ulazi se kroz gradsku kapiju Holstenor koja odusevljava srednjovjekovnim duhom, poplocanim ulicicama, kucama od crvene cigle i mnogim starim detaljima.

DSC_0217

DSC_0111

DSC_0193

5 odgovora na “Libek – bajkoviti grad, 2. dio”

  1. Divan grad! Prelepe fotografije! Ni mi nismo nešto putovali po Nemačkoj, sve do prošlog leta kad smo obišli Nirnberg i Hajdelberg. Ne zna se koji je lepši, a Nirnberg ima sličnu priču kao Libek – kao jedno od glavnih uporišta nacista, istorijski centar je srušen gotovo do temelja krajem II svetskog rata, a potom u potpunosti obnovljen.

  2. Divne slike i veoma intresantan post. Ja jos cuvam pakovanje od cokoladica sa marcipanom koje mi je muz donio iz Libeka. Iskreno marcipan mi se i nije bas dopao ali je kutijica bila u obliku srca pa je cuvam za uspomenu.

  3. Goco, slike ovog gradica su prelijepe…. mislim da bih ovako nesto i posjetila u Njemackoj….

    A tek onaj peceni krompir i srimpici sa rostilja…. i uz to casa vina napravljena od francuskog grozdja…..

    Super post!

  4. Oobožavam ovakve postove,gradić je divan,kroz ove krasne slike kao da sam i sama prošetala njime..hvala ti što dijeliš ovakve divote s nama!

Komentari su onemogućeni.