DSC_2215

Svako od nas ima neki svoj nacin kako organizujemo nas radni dan i odradimo sve svakodnevne obaveze na poslu kod kuce. Neko sve planove ima u glavi, ali je dobra ideja imati i sve na papiru u vidu liste koja ce uvijek biti tu blizu nas bilo na papiru, kompjuteru ili telefonu. Takve liste pomazu prvenstveno da ne zaboravimo odredjene obaveze, ali i sto je jednako vazno, da nas dan prodje sa sto manje zurbe i stresa. Sigurno vam je poznato ono kad danima mislimo kako nesto treba da uradimo, ali ne stizemo i umorni smo od te pomisli, ali nista ne radimo povodom toga. Kada takvu stvar stavimo na papir u konkretnoj formi, uradimo je i prekrizimo, osjetimo olaksanje.

Na pravljenje lista sa obavezama sam se navikla ovdje u Danskoj i praktikujem ih svakodnevno i kod kuce i na poslu i za potrebe pisanja bloga u slobodno vrijeme, pa cak i radova u basti.  Svako jutro na poslu napisem malu listu obaveza, a ponedjeljkom i listu prioriteta na nivou cijele sedmice, a onda se samo radi o precrtavanju i onom dobrom osjecaju kad se sve precrta. Na poslu imamo i zajednicku To do – listu sa jednim dijelom obaveza, pa tako vise ljudi ima uvid u ono sto drugi rade.

DSC_2227

Privatne obaveze je najbolje zapisivati na primjer uvece za naredni dan, a moze se imati i neka lista stvari koje bi recimo bilo dobro uskoro obaviti kao na primjer stvari koje duze vremena odlazemo. Za privatne potrebe pravim liste pocev od kupovine, planiranja odlaska na odmor, pripremanja za goste ili praznike, kucanskih poslova i svega ostalog. Volim imati male notese ili blokove negdje na stolu gdje mogu lako i brzo zapisati neki pojam koji cujem, a zelim vise istraziti o njemu, naziv nekog novog filma, knjige, citat koji mi se svidi i slicno. Tu zapisujem i ideje ili teme o kojim cu pisati na blogu i slicno.

Jednom sam bila na jednom kursu gdje je bilo govora o listama i najcescim greskama koje se prave prilikom pisanja lista, pa tako zadatak na listi moze imati vaznost i prioritet, da li se zuri ili ne zuri, a najcesce greske su da se vazne stvari cesto ne detaljiraju i ne predvidi se vrijeme koje je potrebno za obavljanje nekog zadatka, pa nasa lista dobije previse stavki za koje realno nema vremena, jer se uvijek dese i nepredvidjene stvari. Ovo se vise odnosi na posao.

Sto se tice detaljiranja umjesto da pisemo recimo planiranje godisnjeg odmora, pisemo: naruciti kartu, naruciti hotel i slicno. Tako smo sigurni da smo se sjetili svih detalja.

Na koji nacin vi organizujete vas dan? Pisete li liste obaveza i zadataka i na koji nacin?

4 odgovora na “Lista zadataka za bolje organizovan dan”

  1. Planove tj liste pravim ali u glavi. Navikla sam se da na pr isplaniram kad cu sta da radim po kuci i tako uspijevam da zavrsim dobar dio svojih obaveza a i da ostavim sebi vremena za setnju. Jedino liste za kupovinu pravim na papiru i to tako sto imam blokcic u koji cijele sedmice pisem sta treba kupiti pa onda jednom sedmicno idemo u nabavku.

  2. Ima ona izreka “lud pamti, pametan zapisuje…”, pa se već dugo ja pravim pametna. Šalim se, al kad imam more obaveza jedini način da ih se svih setim je da ih stavim na papir ili u Word 😉 Imam sveske i listiće, al mi je poseban gušt da ih beležim na kovertama od pristigle pošte. :))) I kompjuter i telefon su mi puni zabeleški tipa šta spremam kad mi dolaze gosti, redosled postova na blogu, podsetnik za plaćanje računa, a spiskovi za kupovinu se podrazumevaju…

  3. Ponekad pravim a trebala bih…
    Jedino sto ne propustam je napraviti listu prije putovanja, sto spakirati ili kupiti za puta…tako se uspijem za tren spakirati zahvaljujuci listi…
    Trebam se malo bolje otganizirati i u svakodnevnom zivotu…

Komentari su onemogućeni.