Evo i prvih pet detalja u ovoj godini, prvih detalja u januaru koji je u Danskoj sav u znaku zdravog zivota. pa su tako trgovine prepune poziva na zdrav zivot, televizijski programi su posveceni zdravlju, casopisi prepuni savjeta o dijetama, a ujedno je i puno ljudi odlucilo da krene novu godinu sa zdravijim navikama. Dolaskom nove godine je i samo vrijeme pokazalo svoju cud, pa je veci dio zemlje bio pogodjen jakim vjetrom i poplavama koje ce vjerovatno obiljeziti ovaj januar.

  1. Lychee voce

Prvi danasnji detalj je litchi voce koje u mnogim zemljama ima i neko dodatno ime. U Danskoj ga zovu ljubavno voce, a u Njemackoj ga zovu kineski ljesnjak. Potice iz Kine i legenda kaze da je ovo voce posadio jedan kineski car koji je vio zaljubljen u jednu dvorsku damu kako bi joj drvce mirisalo. Zato se i naziva ljubavno voce.

Kora mu je crvena i tvrda, ali se guli lako, a unutrasnji dio ploda je izrazito bijele boje i zele-konsistencije. Sadrzi C i E vitamin, a obicno se jede uz sladoled, u vocnim salatama ili kao ukras na desertima ili koktelima. Poznat je po tome sto moze ublaziti jacinu zacina, pa se jede uz neka jako zacinjena jela.

2. Cannelloni

U mojoj kuhinji se cesto pripremaju italijanski inspirisana jela, a ovih dana bili su to cannelloni sa spinatom i ricotta sirom za koje recept mozete pronaci klikom ovdje.

Procitaj takodje Viva Italija

3. Drvce od carapa u jednoj robnoj kuci

4. Detalj iz jednog engleskog paba

5. Detalj iz Danske

Ugodan i lijep januarski vikend svima!

Jedan komentar na “Pet detalja: Lychee, cannelloni…”

Komentari su onemogućeni.