Prvi danasnji detalj je iz Sarine baste koju ste vec ranije imali priliku vidjeti i koja je zivopisna kao uvijek, a po njoj kao i po ostalim bastama setaju se mlade srne iz obliznje sumice. Jednu od njih zatekla sam juce u prolazu, a nije se protivila fotografisanju, bas naprotiv, pozirala je.

Procitaj takodje Prica iz Sarine baste

2. Na Novom Zelandu pcele sa divljeg grma manuka sakupljaju polen za ovaj cuveni med koji je narocito poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Sadrzi metilglioksal {MGO} koji ga cini drugacijim od ostalih vrsta meda, a trpi i zagrijavanje na visim temperaturama za razliku od obicnog meda, te se moze koristiti za tople napitke. Preporucuje se da manuka med treba imati oznaku najmanje 400 MGO.

Manuka med sa visokim sadrzajem MGO na policama jedne londonske trgovine. Obratite paznju na cijenu u engleskim funtama.

Procitaj takodje Kako mozemo pomoci pcelama

3. Treci danasnji detalj je san marzano paradajz uzgojen  mojoj basti, naravno u stakleniku. Sjeme sam dobila iz Italije odakle i potice ovaj ukusni paradajz. Ime je dobio po malom gradu San Marzano sul sarno u blizini Napulja i nekada je uzgajan u vulkanskoj zemlji u sjeni Vezuva, a samo sjeme je kako se vjeruje doslo u Italiju u 1770. godini iz Perua.

4. Mini lubenica

Procitaj takodje Kako isjeci lubenicu

5. Zelena oaza na platou oko opstinske zgrade u nasem gradu

Zelim vam ugodan i lijep vikend!

Jedan komentar na “Pet detalja: Manuka med, san marzano paradajz…”

  1. Divni detalji kao i uvijek. Narocito mi se svidja slika iz baste. Bas bih voljela da imam jednu takvu bastu i kucicu ali je kod nas to mnogo teze zbog visokih temperatura.

Komentari su onemogućeni.