Mercado Central de Atarazanas je ime lokalnog i najpoznatijeg natkrivenog marketa hrane u Malagi iz koje sam se vratila ovih dana, a fotografije sa ovog marketa su takodje i mali uvod u pricu o ovom zivopisnom gradu, njegovim gostoprimljivim stanovnicima, gradu u kojem se prozimaju stare kulture i obicaji, u kojem se spaja staro i novo, gradu umjetnika, skulptura, parkova i zelenila, gradu koji vam nedostaje vec onog momenta kada iz njega odlazite.

Market Atarazanas je mjesto koje nas upoznaje i sa istorijom, obicajima i kulturom stanovnika, a kao market postoji od 1868. godine. Nekada je davno more dopiralo do ovog mjesta, na kojem su se gradili i popravljali brodovi odakle je ostao i naziv Atarazanas. Sama zgrada je totalno renovirana prije desetak godina, a od stare gradjevine ostala su samo fascinantna mramorna vrata.

Market zatvara u dva sata poslijepodne prije nego sto je vrijeme za rucak u spanskim domovima, ali je prepun i gotove hrane u kojoj uzivaju ujedno i lokalni stanovnici i turisti. Pored voca i povrca obiluje svim ostalim lokalnim namirnicama, morskim plodovima, tradicionalno susenim mesom, susenim vocem, domacim maslinovim uljem, maslinama, sirevima, susenom mljevenom paprikom i ostalim spanskim specijalitetima.

2 odgovora na “Mercado Central de Atarazanas – market hrane, Malaga”

Komentari su onemogućeni.