Søstrene Grene je kultna danska trgovina u koju sam uvijek rado navracala jos od prvog dana u Danskoj, a ovo je sigurno i jedno od mjesta za kupovinu koje bih preporucila svima koji kao turisti posjecuju ove krajeve. Ovaj neobicni i jedinstveni lanac trgovina i omiljeno mjesto Danaca pojavio se prvi put u sedamdesetim godinama kada su dvije sestre, sestre Grene zapocele svoj skromni posao prodajuci sitnice koje su nabavljale sirom svijeta i prodavale sa sasvim malom zaradom, te brzo obrtale novac. U pocetku im je pomagala cijela porodica izmedju ostalog i dvije neudane tetke, starije dame cija su imena Anna i Clara kao i  siluete njihovih glava postale zastitini znak ovog sada vec razgranatog lanca u cijeloj Skandinaviji, ali i u Japanu, Engleskoj, Holandiji, Njemackoj i drugim zemljama.

U ovim radnjama sve je izlozeno u drvenim kutijama, svjetlost je prigusena, u pozadini se cuje klasicna muzika, sve cijene su pisane rukom, kupci se krecu  u usmjerenom pravcu  prema kasama koje nose simpaticne nazive kao kasa za pametne, najjeftinija kasa, najbrza i slicno.

Sestre Grene su danas prepustile posao mladjim generacijama koje sa jednakim uspjehom vode porodicni posao pri cemu su sacuvali osnovne ideje, ali ipak idu u korak sa novim trendovima. Iako su nekada prodavale sitnice iz cijelog svijeta, vremenom su ove trgovine postale mjesto prepuno rekvizita za tipicno dansko hygge {sta je hygge?} svijecica, svijecnjaka, vaznica i ostalih ukrasnih predmeta. Veliki dio ponude su sitnice povoljnih cijena koje podsjecaju na cuveni danski dizajn i prate najnovije trendove boja, materijala i slicno, pa se ovdje cesto navraca ako se zeli osvjeziti stan ili kuhinja nekom sitnicom u aktuelnoj boji i slicno ili kada se u potrazi za nekim malim poklonom koji ne mora kostati previse, a moze izgledati lijepo.

Procitaj sljedece Tiger

 

Jedan komentar na “Søstrene Grene, mjesto gdje se prodaje hygge”

Komentari su onemogućeni.