Moja mala decembarska kupovina

DSCN4219

Nakon sto su pokloni kupljeni, uvijek u decembru izdvojim jedan dan za malu decembarsku setnju po radnjama koje volim i u kojima je poseban ugodjaj u ovo doba godine.

U decembru se svake godine sirom Danske odrzavaju razni bozicni marketi, ali jedan meni posebno drag je market internacionalnog tipa koji se odrzava na nasem gradskom trgu par sedmica prije samog Bozica. Sacinjen je od standova sa specijalitetima mnogih evropskih zemalja, a vec nekoliko godina uzastopno na njemu je stand sa proizvodima sa Sicilije o cemu sam pisala ovdje. Iako je njihova ponuda svake godine skoro pa ista, ipak se radujem tim proizvodima, jer su daleko drugaciji od onih koji se nude u supermarketima. Kod njih sam tako kupila pesto od susenog paradajza {iako ga ponekad pravim i sama}, namaz od povrca, oktobarsko hladno presano maslinovo ulje napola zamrznuto na hladnom decembarskom danskom danu i malo cherry paradajza susenog na sicilijanskom suncu.

Dok su ljubazne i nasmijane Italijanke cupkale od zime i trljale promrzle prste, a miris kuvanog vina sa cimetom i klincicima se sirio po trgu, obisla sam ostale standove sa mirisnim holandskim vaflima i krofnama i neizbjeznim strikanim stvarima sa sjevera Evrope.

Na standu francuskog sira kupila sam jedan minijaturni kozji sir koji nisam vidjela do sada, a onda sam prosetala do obliznje robne kuce po njihove odlicne picholine masline i balsamico. Masline koristim za Puttanesca umak sa maslinama i kaparima {recept}, balsamico za moj dressing za salate {Recept}, ali i kao dodatak pasta salati i slicno.

Zatim sam svratila u moju omiljenu radnju kave i cajeva po kubansku kavu u zrnu {koju sam jednom dobila na poklon sa Kube i jako mi se svidjela} i zeleni sencha caj. Volim ovu radnju i mogla bih u njoj ostati satima zbog mirisa cajeva iz cijelog svijeta u sarenim kutijama i frisko samljevene kave, raznoraznih limenki i solja za kavu, raznog pribora za pripremanje caja iz cijelog svijeta, suvih keksica i cokolade. Ovakve specijalne radnje su upravo u decembru najposjecenije, jer se mnogi odlucuju isprobati nesto novo u vrijeme praznika, a i prepune su ideja za poklone.

Setnja je zavrsila jednim vrelim turskim cajem od jabuke.

DSCN4199

DSCN4241

DSCN4206

DSCN4203

DSCN4212

Bozicni marketi:

1. Hans C. Andersen market

2. Kristijanija bozicni market

Zelim vam lijep i ugodan vikend!

 

12 odgovora na “Moja mala decembarska kupovina”

  1. Kupovina mi je slabost, naročito u vrem,e praznika, jr mi uvek padne na pamet još neko kome bih mogla da kupim ovo ili ono.

    Sa odmora donosim razne poklone, a postoji nekoliko ljudi kojima ne kupujem suvenire ili nešto tog tipa, već sireve, ulja, začine i tako to, jer znam da ih vole i da će se tome obradovati. Kumi sam donela balzamiko sirće i maslinovo ulje, sama napravila pakovanje, ali zato što ona to koristi i zna da je italijansko. Taj poklon nije očekivala.

  2. Jako lijepi shopping si obavila , a još je važnije što si uživala u obilasku omiljenih mjesta i trgovina koje su sigurno drugačije u blagdanskom ozračju. I ja sebe uvijek počastim nečim dragim u vrijeme blagdana.

Komentari su onemogućeni.