Poznat nam je kao topao, mirisan i sladunjav zacin koji se dodaje tjestenini, indijskim jelima, umacima i poslasticama, a zapravo je sjemenka ploda stabla muskatnog oraha, Myristica fragrans.

Drvo muskatnog oraha raste u Indoneziji i Jugoistocnoj Aziji, za zacin se culo se jako davno, a u 6. vijeku je postao vrijedan i trazen zacin ciju su trgovinu kontrolisali Holandjani.

Razlika izmedju muškatnog oraščića i muškatne šljive

Plod drveta muskatnog oraha je jedino voce od kojeg se dobijaju dva razlicita zacina: muskatni orascic i muskatna sljiva.

Muskatni orascic je sjemenka ploda, a muskatna sljiva je zacin koji se dobija od samog omotaca ili mesa vocke cija sjemenka je muskatni orascic.

Ova dva zacina nisu jedini proizvodi koji se dobijaju od drveta muskatnog oraha. Ovo zanimljivo drvo se koristi i za proizvodnju etericnog ulja i maslaca.

Muskatni orascic se najcesce prodaje kao prah, ali se moze kupiti i kao cijeli orah koji se renda po potrebi kao sto to rade kuhari.

Zdrave prednosti muškatnog oraščića

Nekada se u tradicionalnoj medicini muskatni orascic koristio kao sredstvo za umirenje i lijek za poboljsanje probave. U kineskoj medicini se koristio za smirenje bolova i upala, bolesti zglobova i narocito bolova u stomaku.

Inace se njegovo etericno ulje koristi u industriji farmaceutskih preparata gdje je sastojak nekih sirupa protiv kaslja, a koristi se i za proizvodnju zubnih pasta, jer uklanja los zadah.

Smatra se da pospjesuje cirkulaciju krvi i da je dobar za funkcije mozga, a negdje se koristi kao sredstvo za bolji san i pije nariban u toplo mlijeko prije odlaska u krevet.

Pretjerane kolicine muskatnog oraha nisu pozeljne, te se uvijek savjetuje oprezno uzimanje.

Na danasnjim fotografijama je konzervirani plod ili voce muskatnog oraha koje mi je kcerka donijela iz Malezije i koji mi je bio zanimljiv za isprobavanje, a muskatni orascic u sredini je tu postavljen samo radi slikovitosti.