Danska rijec Hygge obisla je prije par godina cijeli svijet, dozivjela internacionalni uspjeh, opisana u nekoliko knjiga, mnostvu clanaka i TV-programa i nakon toga postala fenomen drustvenih mreza kojima su mjesecima kruzile idilicne fotografije solja caja, vunenih carapa, svijeca i toplih mekanih dekica.

Jos jedna mala danska rijec je na putu da osvoji svijet, a ovoga puta radi se o rijeci Pyt koju su sami Danci izabrali u 2018. godini za najomiljeniju rijec. U trgovinama se pojavilo vec popularno Pyt-dugme na kojem se ljudi mogu vjezbati u svakodnevnim stresnim situacijama.

Rijec pyt se nekada koristila kao izraz za nekoga ko je bio sasvim nevazan ili za nesto sto nema nikakvo znacenje, sto vise nije jedini slucaj. Od malo ponizavajuceg prizvuka, rijec pyt je danas dobila za mnoge Dance daleko vece znacenje, a izmedju ostalog i to da kad u brzom vremenu u kojem zive stvari ponekad krenu pogresnim putem, treba biti mjesta za oprost.

Pyt med det!

Rijec Pyt se ne moze direktno prevesti na engleski jezik, ali se znacenje moze primjeniti na ljude u cijelom svijetu.

Umjesto da se nerviramo oko neke beznacajne sitnice (nesto se razbilo, prosulo i sl.) koju ionako ne mozemo promijeniti, mozemo nauciti da kazemo Pyt med det (Pyt s tim), kazu Danci.

Never mind, zaboravi, pusti, ne brini

Pyt – prihvatiti i pomjeriti fokus sa necega, podsjetiti se da se ide dalje umjesto da se okrivljuje i osudjuje (sam sebe ili drugoga) i ne gubi energija na ono nebitno.

Pyt – prestati bezuspjesno ubjedjivati nekoga u nesto, jer to ionako ne mozes postici dok osoba sama ne bude spremna da bude ubijedjena u isto.

Pyt je izraz kojim prihvatamo situaciju koja nas nervira, ali nad kojom nemamo kontrolu, niti je mozemo promijeniti.

Pyt se takodje koristi kada zelimo utjesiti nekoga ko se nenamjerno nasao u neugodnoj situaciji, a pokazuje da mu je zao zbog toga. Rijec Pyt moze u ovoj situaciji donijeti osobi veliko olaksanje.

Poznato je da su Danci privilegovana nacija, neko ce reci i razmazena u smislu da imaju sve i zive u zemlji u kojoj sve funkcionise, pa im se ponekad zamjeri sto se zale na neke luksuz probleme koji bi bili neprimjeceni ili sasvim nebitni u drugim sredinama. Rijec Pyt se ovdje koristi kao opomena da je moglo biti daleko gore. Pyt, ne smijemo se zaliti!

Naravno, Pyt nije uvijek prikladno i ne mozemo ovu rijec koristiti u svim situacijama, necemo je recimo koristiti ako neko pravi istu gresku vise puta, ali Pyt nas moze nauciti da izbjegavamo svakodnevni stres, nepotrebne stresne situacije, da izbjegavamo povisen ton, ruzne rijeci i negativne situacije medju clanovima porodice, kolegama i prijateljima, ali i u saobracaju, na ulici, u trgovini, u redu za cekanje i slicno.

Tri pitanja

Imam li ja kontrolu nad ovim? Ako je odgovor ne, upitaj se ponovo. Mogu li ovo promijeniti? Ako je odgovor ponovo ne, upitaj se ponovo. Je li meni ovo od znacaja za zivot?

Ako su sva tri tvoja odgovora ne, najbolji izbor je mala rijec koja postoji samo u Danskoj, a to je Pyt. – Chris MacDonald, motivacioni govor

Pyt, mala rijec koja ima veliko znacenje, ako se koristi u pravim situacijama, kada treba i koliko treba.

Photo credit 1

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *