smagsproever4_contentwidth

Juce je u Kopenhagenu otvoren neobican supermarket, a radi se o prvom tzv. “socijalnom supermarketu” u kojem ce se prodavati namirnice za domacinstvo po cijenama 30 – 50 procenata povoljnijim od cijena namirnica na policama drugih supermarketa. Namirnice nece biti nista drugacije osim sto ce kutije biti malo poguzvane, ostecene, naljepnice sa deklaracijama mozda nalijepljene naopako, kora na vocu ce imati poneku fleku ili ce namirnicama bliziti kraj roka trajanja. Sve ovakve stvari se bacaju sirom Danske koja je i jedna od zemalja u kojima se baca najvise hrane.

Pokretac projekta je organizacija koja radi u sklopu danske crkve i prikuplja pomoc za ugrozene. Ova organizacija godinama uspjesno radi prikupljajuci staru garderobu i namjestaj koja se prodaje u radnjama sirom Danske, a svi radnici u njima rade dobrovoljno. Sada je dosao red na i na hranu, a ako se prvi supermarket pokaze kao uspjeh, ovakvi supremarketi ce se otvarati sirom zemlje.

Projekat ima dva cilja, prvi je zaustaviti ili smanjiti bacanje hrane, a drugi novcem od prodaje pomoci najugrozenijima u svijetu. Dosta je ljudi u svijetu koji gladuju dok se u mnogim dijelovima svijeta baca previse, a ovaj projekat je mali pomak u pokusaju bolje raspodjele svjetskih resursa.

Supermarket Wefood je otvoren prema ideji koja dolazi iz Londona, Beca i jos nekih vecih gradova, ali za razliku od drugih u kojima mogu kupovati samo gradjani slabe platezne mogucnosti, u Danskoj mogu kupovati svi, pa ce tako buduci kupci biti svi koji zele ustedjeti novac, ali i oni koji zele zaustaviti bacanje hrane i ujedno uciniti dobro djelo i pomoci drugima.

U akciju su se ukljucili mnogi dobavljaci kao trgovacki lanci i restorani koji bi ove namirnice ionako bacali iako su jestive i upotrebljive, ali su projekat sto je isto tako vazno podrzali mnogi Danci, vrijedno dijelili vijest po socijalnim medijima i stajali u redu vec prvog dana, tako da su vec prvog dana gotovo sve namirnice bile rasprodane.

Photo kredit 1

2 odgovora na “Neobican supermarket”

  1. Pozdravljam, pametno! ♥ Srce mi se stegne kad vidim bačenu hranu. Ne mislim samo zbog onih koji gladuju ili nemaju, već je meni to nepoštovanje hrane, greota je.. Ne bacam ništa! Kupim knap koliko nam treba, ostatke uvek nekako iskoristim. Čak ni ljuske od povrća i jaja ne bacam u kantu, već od njih pravim kompost.. Na žalost, bahatost i pohlepa dovode do gomilanja hrane koja kasnije završi u smeću 🙁

Komentari su onemogućeni.