Stidljiva mimoza

Pripreme za novu sezonu u basti su lagano zapocele iako vrijeme nije bas onakvo kakvo bi moglo biti. Ipak, mnoge stvari se mogu obavljati u iscekivanju ljepseg vremena dok se i sama basta lagano budi i prvi tulipani naziru iz hladne do prije par dana zamrznute povrsine zemlje.

Obilazak prodavnica cvijeca i presade je uvijek najzanimljivije u ovo doba godine, a svaka proljetna sezona nosi sa sobom neke nove zanimljive biljke. Jedna od biljaka koju sam nedavno zapazila je mimosa pudica ili kako se popularno naziva stidljiva, sramezljiva mimoza. Na danskom jeziku se zove jednostavno “ne diraj me”.

Procitaj takodje Biljke mesozderi

Listovi ove biljke se sklapaju na najmanji dodir ili kada se biljka malo protrese i otvaraju ponovo sami nakon nekog vremena. Mogu se zatvoriti cak i pri najslabijem vjetru. Ova pojava se objasnjava kao slanje signala celijama u listovima koje zatim izube vodu u trenutku i list se savije, a istovremeno se druge celije napune vodom i nabubre.

Zbog ove osobine, mimosa pudica je narocito popularna medju djecom. 

Biljka bi zapravo trebala imati svoj mir i svaki dodir ili slicno je za nju veliki sok.

Biljka je porijeklom iz Brazila, a zahtijeva toplo i suncano mjesto i u sjevernim krajevima ne moze prezivjeti zimu napolju. Moze narasti i do pola metra u visinu.

Procitaj takodje Cvijet koji mirise na sapun

Jedan komentar na “Neobične biljke – Stidljiva mimoza”

  1. Ne prepoznajem tu biljku. Ali se secam kao dete da je bila neka biljka pod tim imenom sto mi majka rece, pa jedva cekam da to vidim

Komentari su onemogućeni.