U zemljama sa visokim stepenom digitalnog razvoja uporedo sa razvojem izgubila se i potreba za nekim zanimanjima pocevsi od sluzbenika koji su vec prije dvadesetak godina poceli bivati viskom radne snage, preko nekih zanimanja koja su zamijenili automati na kojima se usluzujemo sami, kupujemo ulaznice za kino, vozne karte i slicno, kasa u trgovinama na kojima sami sebi naplacujemo do najnovijeg gdje potrebnu robu skaniramo svojim pametnim telefonom i stavljamo u torbu. Kupovina preko interneta je u porastu, mnoge manje trgovine su prinudjene zatvarati, jer  ne mogu cijenom konkurisati trgovinama na internetu koje imaju manje troskove poslovanja.

Posta prolazi kroz veliku krizu, pisama je sve manje, gotovo da ih i nema, racuni se placaju digitalno, a i dostava paketa se odvija na mnogo razlicitih nacina, cesto se sami moramo pobrinuti da dobijemo u ruke nas paket i sve cesce ga podizemo u najblizoj samoposluzi. Na drugoj strani Amazon razvija dron-dostavu paketa u Engleskoj, a ako se vratimo na fotografiju iznad, umjesto klasice slike postara na biciklu ili motoru vidimo dva robota-postara. Starship je naziv firme koja stoji iza ovih robota koji koji mirno voze pakete po plocnicima Londona. Krecu se sest do sedam kilometara na sat noseci pakete do 10 kilograma tezine. Imaju ugradjen GPS koji ih vodi do adrese kao i ugradjenu kameru, a u stanju su i da upozore prolaznike, ako je potrebno.

Interesantno je napomenuti da su osnivaci ove firme koja uvodi revoluciju u nas nacin dostave paketa cuveni dvojac koji stoji iza svima poznatog Skype-a Danac Janus Friss i Estonac Ahti Heinlas, a pilot projekat je zapoceo prvo u USA. Pored toga mnogi poslovni partneri, cak vise od 1000 zainteresovanih za ovaj projekat su firme iz Engleske, Njemacke, Estonije, Svajcarske kao i izmedju ostalog drzavne postanske sluzbe nekih od navedenih zemalja.

Vizija ovog projekta su tri nule: nula troskova, nula utrosenog vremena na cekanje i nula zagadjenja okoline. Do danas su ovi roboti prevezli vise od 25 000 kilometara u 59 gradova svijeta, a zainteresovani za ove robote-postare su od velikih svjetski poznatih trgovackih firmi na internetu do malih pekara u Italiji.

Robot moze otvoriti samo primalac posiljke putem App-podataka, a pored paketa roboti mogu dostavljati i brzu hranu i slicno.

Jedan komentar na “Neobični poštari”

Komentari su onemogućeni.