Da li je nutella istog okusa ako je kupite u Madjarskoj ili Njemackoj? Ocito nije, jer je na jednom od nedavno odrzanih EU sastanaka jedno od vaznih pitanja i pitanje okusa nutelle i ujedno pitanje kako Evropa moze biti ujedinjena kada ni okus nutelle nije isti u svim zemljama? Vise evropskih politicara pokrenulo je pitanje takozvane diskriminacije prehrambenih namirnica, jer potrosaci ocekuju isti okus pojedinih produkata bez obzira gdje ih kupuju.

U Poljskoj i Madjarskoj je okus nutelle drugaciji nego recimo u Njemackoj i Austriji. U Madjarskoj je u nutelli veci sadrzaj secera, manje je cokoladnog okusa i nutella je manje kremasta.

Pored toga radjena su ispitivanja  koja su obuhvatila 24 prehrambena proizvoda u Madjarskoj i Slovackoj od kojih je polovina bila losijeg kvaliteta u recimo Madjarskoj nego u Austriji. Navodi se da su neki sokovi zasladeni jeftinijim sirupima umjesto secera, proizvodi od mesa imaju vise masnoce i raznih dodataka za poboljsanje okusa,  keks ima manji sadrzaj pravog maslaca ili je maslac zamijenjen palminim uljem {koje nije isto sto i kokosovo ulje}, riblji stapici sadrze manje ribe i slicno sto neki madjarski politicari nazivaju jednim od vecih skandala novijeg vremena.

Kako zakoni izgledaju danas proizvodjaci mogu slobodno prilagodjavati svoje proizvode razlicitim marketima, a posto su cijene zivotnih namirnica u nekim evropskim zemljama nize, tako se i stedi na troskovima proizvodnje. U svemu tome EU ima zadatak da kontrolise samo ispravnost namirnica.

Nutella je vjerovatno izabrana kao naslovni proizvod za ovu raspravu, jer je popularan proizvod, ali ujedno i proizvod o kome se u zadnje vrijeme dosta govori zbog toga sto pored glavnog sastojka secera koji je prvi na listi {prvi na listi sastojaka je onaj sastojak kojeg je najvise u nekom proizvodu} sadrzi palmino ulje {drugi na listi}. Naglasicemo jos jednom da palmino ulje nije isto sto i kokosovo ulje. Nutella sadrzi palmino ulje jos od samih pocetaka u sezdesetim godinama i producenti nemaju namjeru nista mijenjati iako se sve vise govori o stetnosti palminog ulja, a cak su lansirali i reklamu u kojoj govore o sigurnosti ovog ulja.

Palmino ulje se zagrijava prije upotrebe u industriji da bi se eliminisala crvena boja, ali nutellin proizvodjac tvrdi da ga zagrijavaju ispod 200 stepeni kako bi smanjili sadrzaj stetnih tvari kojih je najvise u palminom ulju zagrijanom na 200 stepeni. Upotreba drugih vrsta ulja ucinila bi nutellu jos skupljom.

Palmino ulje je najvise proizvodjeno ulje na svijetu i najjeftiniji je proizvod u kategoriji ulja, a nalazi se u mnogim proizvodima. Dovoljno je samo citati deklaracije na proizvodima. od 2014. godine je zakonom regulisano da na proizvodima proizvedenim u EU stoji koja vrsta ulja ulazi u sastav proizvoda. Ocekuje se da EU krajem ove godine postavi nova uputstva za koristenje palminog ulja u industriji.

Na drugoj strani povecana potraznja za palminim uljem uzrok je sjecenju i iskrcivanju sumskih povrsina u recimo Indoneziji na kojima se sade palme, a sto direktno utice na neke biljne i zivotinjske vrste na nasoj planeti sto je slucaj sa orangutanima. Za 25 godina je unisteno preko 25 % indonezijskih suma zbog produkcije palminog ulja, a ta povrsina jednaka je povrsini cijele Njemacke.

 Photo credit 1

Photo credit 2

Jedan komentar na “Nutella kriza”

  1. Da pratila sam diskusiju o nezdravosti Nutele, čak su je neke prodavnivce i uklonile sa polica. Uvek mi je čudno da proizvodi koji se koriste tako dugo vremena odjednom postaju problematični. Da li je u pitanju zaista njihova nezdravost ili nešto drugo? Svako neka odluči za sebe a taj premaz sa lešnikom ionako pravim sama

Komentari su onemogućeni.