Trashion je izraz koji susrecemo posljednjih godina, a vezan je za izradu odjevnih predmeta od otpadnih materijala. U pocetku je to bio izraz za koji se culo samo na modnim pistama gdje su neke kreacije koje su nosili modeli bile iskljucivo radjene od plastike, limenki, starog papira i slicno, a danas mnogi proizvodjaci odjece i sportske opreme izradjuju na slican nacin cijele kolekcije za razna trzista. Neke od poznatijih kolekcija su recimo kolekcija koju je pravio Adidas koristeci plastiku iz okeana, Nike kolekcija od plasticnih boca ili ovogodisnja H&M kolekcija pravljena od otpadne plastike sakupljene oko obala Kine.

Jedna od novosti u ovom svijetu novih materijala nastalih iz svega onoga sto svakodnevno bacamo dolazi iz Danske. Hannah Michaud sa Univerziteta u Kopenhagenu pronasla je kako se ostaci jabuka tokom proizvodnje sokova od jabuka mogu iskoristiti i pretvoriti u materijal nalik na kozu od kojeg se moze izradjivati odjeca, nakit, igracke, ambalaza i slicno i potpuno je veganski.

Ova “koza od jabuka” kako je Hannah nazvala materijal je jos uvijek u procesu usavrsavanja i testiranja, a izradjeni su i prvi komadi kao nakit, torbice i slicno. Hannah je dobitnica i nagrade za svoj projekat, a sav novac od nagrade ulozila je u daljnje istrazivanje. Danska je inace zemlja u kojoj jabuke dobro uspijevaju i preradjuju se cesto u prirodno cijedjeni sok bez secera popularni most od jabuka kao i sos od jabuka kojim se umjesto secerom mogu zasladjivati poslastice i djecija hrana.

Photo credit 1

2 odgovora na “Inspirativne priče: Od ostataka jabuke do odjeće”

Komentari su onemogućeni.