Okra i Kleopatra

Za okru ili bamiju zna se vise hiljada godina, smatra se da potice iz zapadnog dijela Afrike, odakle se sirila u mnoge dijelove svijeta sa toplom i vlaznom klimom, a u Evropi je dospjela samo u neke dijelove kao Grcka, te dijelovi Spanije i Francuska. Popularna je u Americi, a posebno se koristi za pripremu tradicionalnog jela gumbo.

Bogata je vitaminima i mineralima i pridaju joj se mnoga ljekovita svojstva zbog cega je jako cijenjena u mnogim zemljama. U kuhinji se koristi se svjeza i susena za pripremanje raznih jela kao na primjer supa i raznih variva, a narocito se dobro slaze sa jagnjetinom. Svjeza okra ili bamija se ne mora stavljati u frizider, najbolje se odrzi na temperaturi od 8-10 stepeni, a kad se kupuje pozeljnije je da su mahune krace. Sto je okra zrelija, to je snaznijeg okusa. Susena okra ili bamija je veoma cesca, a prije pripremanja potrebno ju je namociti na isti nacin kao i susene gljive.

{ Elizabeth Taylor u ulozi Kleopatre }

Ono sto je zanimljivo za okru je prica da je bila omiljeno Kleopatrino jelo, a jela je okru da bi imala lijepu i zategnutu kozu i glatku kozu. Okru ponegdje nazivaju i lady's finger.

Koja su vasa iskustva sa okrom ili bamijom i imate li za preporuciti neki recept?

Uz ovu kratku pricu o okri zelim vam ugodan i lijep vikend.

 Slika 1

10 odgovora na “Okra i Kleopatra”

  1. Moje omiljeno jelo, mada ga rijetko pripremam. U Svedskoj sam vidjela da imaju konzervisanu baminju u paradajz sosu. Ja sam ljetos donijelaa iz Bosne susenu baminju. Propremam je po receptu moje majke, sa telecim mesom kao umak uz svjez kruh ili lepinje. Ugodan vikend, Goco!

  2. Mi smo ju sejali ove godine i lepo je porasla i imala plodove, ali ja sam onda nekako zaboravila na nju i vreme joj je proslo. Sva sreca pa je tata sakupio seme, pa cemo probati opet sledece godine… Mada, moji su ju jeli u Turskoj i nije im se dopala…

  3. obicno izbjegavam ono sto mi ne izgleda privlacno, a bamija mi eto iz nekog razloga nije oku ugodna. uopce ne znam objasniti zasto. nadam se da ces nam dati neki recept za nju? kakva je okusa?

  4. …moram priznati da ju nikad nisam probala… baš me zanima okus… a i ovaj informativni tekst me potaknuo da više obratim pažnju na bamiju…definitvno moj slijedeći pohod na plac će imati zadatak – potraga za bamijom… lijep pozdrav… 🙂

Komentari su onemogućeni.