“Velika festa strikanja” je naziv jedne akcije koju je pokrenuo smoothie – proizvodjac Innocent cije bocice ovih dana na policama danskih trgovina nose na cepovima simpaticne raznobojne rucnostrikane kapice pored kojih se svi zaustavljaju. Akcija je pocela jos prije nekoliko  godina kada je ova firma dostavila u organizacije Crvenog krsta u deset evropskih zemalja vunu i pribor za strikanje, a u akciju su se mogli ukljuciti svi i prihvatiti se posla. U svakoj zemlji akcija je usmjerena u druge svrhe, u Danskoj je odluceno da se akcija posveti usamljenim starijim osobama, pa tako dio prihoda od svake prodane bocice sa kapom odlazi u ruke organizacije koja se bavi problemima starijih osoba i od toga pomaze dobrovoljni rad u ovoj oblasti.

Hiljade je ostrikanih kapica zavrsilo na ovom popularnom proizvodu, jer su Danci kao i uvijek pokazali solidarnost, a ujedno pomogli i da se vise progovori o temi usamljenosti o kojoj se ne govori previse. Usamljenost je teska, posebno u mracnim mjesecima u godini moze biti teska, jer je za mnoge tabu tema.

U Danskoj postoji oko 65 000 starijih osoba koji nemaju kontakt sa drugima osim sa bolnickim osobljem i kucnim njegovateljima, a veliki dio njih bi volio druzenje sa osobama koje bi ih posjetile bar na kratko.

Na evropskom nivou ostrikano je i predano vise miliona kapica.

Procitaj takodje 1000 strikanih hobotnica