Ostrvo sunca i jabuka

Danska je smjestena na jednom poluostrvu, dva velika i velikom broju manjih ostrva kao sto je ostrvo Fejo, ostrvo koje je poznato po vecem broju suncanih sati nego u ostalim dijelovima zemlje i po uzgoju jabuka. Inace, danska klima je idealna za uzgoj jabuka, pogotovo ovo malo ostrvo, jer na njemu gotovo nikada nema mraza.

Na ovom tihom i mirnom ostrvu zivi oko 600 ljudi, sve je u znaku jabuke, a jednom godisnje se odrzava i dan jabuka. Na mnostvu plantaza uzgajaju se predivne danske sorte jabuka, obicne kao i ekoloske.

Zanimljivost je da su u ekoloskoj proizvodnji jabuka i voca inace, u mnogim evropskim zemljama dozvoljena neka sredstava za prskanje i zastitu stabala, koja su u Svedskoj i Danskoj zabranjena cak i u obicnoj proizvodnji jabuka i voca. Zato je danska ekoloska jabuka skuplja od one koja se doveze sa Novog Zelanda.

Ponuda je manja, jer se proizvodjaci ne zele izlagati riziku da im propadne urod, jer je neprskano voce podloznije bolestima. Ono sto je dozvoljeno kao zastita u ekoloskoj proizvodnji su prasak za pecivo, so i slicno.

Sve jabuke se beru vrijednim rukama zaposlenih beraca, ali cesto i studenata, koji u sezoni berbe dolaze i iz drugih evropskih zemalja.

Ove rucno brane jabuke su prvenstveno namjenjene kao jabuke koje se prodaju za jelo, a ne za dalju industrijsku preradu. Dok se beru stavljaju se u posebne torbe koje beraci nose oko vrata iz  kojih se pazljivo istresaju da se ne bi ostetile i ne smiju se brati bez peteljke da bi se tako duze ocuvale.

Danci su veliki ljubitelji i potrosaci jabuka, a koriste ih kako za slatko tako i za slano. Posebno su omiljene jabuke za koje se zna kako su uzgajne, brane i cuvane. Jednom godisnje, kad zapocne sezona jabuka sa ostrva Fejo, jabuke se brodom voze do Kopenhagena, gdje se dijele na ulici i na taj nacin se ujedno promovise turizam na ostrvu.

Malo sarmantno ostrvo sa plantazama crvenih dozrelih jabuka koje se protezu do same obale mora, obasjano zubatim oktobarskim suncem osvojice sve koji navrate prirodom i mirisom i okusom zdravih, rumenih jabuka.

13 odgovora na “Ostrvo sunca i jabuka”

  1. Kako krasne jabuke! Ja bi u berbu na Fejo! 🙂
    Odličan post, nisam znala da je i u ekološkom uzgoju dozvoljeno špricanje, ali da, teško bi bilo dobit urod bez imalo takve zaštite.

  2. Hvala za jako dobar post, volim sve vrste jabuka jesti i brati i ja bih na Fejo, povedi me drugi put.

Komentari su onemogućeni.