Vecina guma za zvakanje sadrzi plastiku, secer i druge nezdrave sastojke kao vjestacke arome i boje sto sve zajedno nije najbolje za nase zdravlje.

Neki od sastojaka zvakacih guma mogu izazvati i hormonske poremecaje, a zvakace gume koje su predvidjene za djecu kao ciljanu grupu su jos i najnezdravije. U jednom velikom istrazivanju u kojem je testirano preko 150 razlicitih vrsta tri od cetiri su sadrzavale BHA {E320} i BHT{E321} koji se dodaju kao konzervansi i koji su narocito opasni.

Takozvani koktel efekat moze nastupiti kada smo izlozeni vicem broju razlicitih kemijskih materija iz razlicitih namirnica, ambalaze, sredstava za njegu, produkata za krecenje i slicno.

Iako uticaj jedne odredjene kemikalije mozda ne predstavlja rizik za zdravlje, strucnjaci navode da se rizik povecava ako smo istovremeno izlozeni i drugim opasnim tvarima kao na primjer dok jedemo odredjenu namirnicu, nanosimo produkte na kozu i udisemo razna isparavanja.

Zvakace gume su pored sto su nezdrave i veliki problem na ulicama i plocnicima mnogih gradova u svijetu gdje su potrebni mnogi resursi da se uklone male mrlje nastale nakon bezobzirnog bacanja zvakace gume.

Tako je izmisljen plasticni sakupljac zvakacih guma koji se ne prazni nego topi zajedno sa sadrzajem i ponovno iskoristava zajedno sa ostalim otpadom. Takvi sakupljaci su najcesce postavljani po skolama, shopping centrima, zabavnim oarkovima i slicno, a dizajnirani su mali licni sakupljaci koji su mogu nositi kao privjesak za kljuceve i imati pri ruci kada ne postoji druga mogucnost bacanja.

Nesto pozitivno sto se izrodilo nakon ovih negativnih prica o zvakacim gumama koje na trzistu postoje vise od stotinu godina su ove patike sa fotografija ciji su djonovi nastali preradom zvakacih guma sa ulica Amsterdama gdje se godisnje sakupi 1 500 000 kilograma zvakacih guma. Od jednog kilograma mogu se izraditi cetiri para patika.

Prihod od prodaje ovih patika pridonijece rjesavanju problema zvakacih guma na plocnicima.

Credit GUMSHOE

Jedan komentar na “Patike napravljene od zvakaćih guma sa ulica Amsterdama”

  1. Tako lepe patike od odvratnih izvakanih zvakacih guma. E svasta ce napraviti pametni mozgovi.

Komentari su onemogućeni.