Ljeto u Danskoj jos uvijek traje i to ono pravo ljeto, ljeto kakvog se mnogi Danci ne sjecaju i ljeto kada se ujutro ne mora gledati kakvo ce vrijeme biti, nego se vec unaprijed zna, bice suncano i toplo. Cak su i noci ekstremno tople, ponekad preko 20 stepeni. Svi dosadasnji rekordi su oboreni kada je vrijeme u pitanju.

Ovoga ljeta imali smo 62 vrela dana kada je temperatura bila preko 25 stepeni, a cijele prosle godine samo 13. Poljoprivrednici osjecaju najvise posljedica ovog ekstremno toplog ljeta, a zvanicno saopstenje je da se ovakvo vrijeme moze ocekivati i narednih sedmica.

Trgovine se polako pune jesenjom i zimskom garderobom kao sto je to uobicajeno u avgustu kada pocinje skolaska godina, ali su bose noge i kratki rukavi jedino sto je trenutno podnosljivo.

Kakvo je ljeto ove godine tu gdje ste vi?

Jedan kreativni stand luka

Sto za caj

Botanicka basta

Zacini

Ugodan i lijep vikend svima!

3 odgovora na “Pet detalja”

  1. Kod nas u CG je ljeto nikad blaze i jos nismo imali temperature preko 40 sto je kod nas uobicajeno ljeti. Kisa pada skoro svakog dana a sa temperaturom od 37 ili 38 C velika vlaga se tesko podnosi. Predvece oko 7 ili 8 sati kad idemo da setamo temperature zna da bude 30 C tako da i pored toga sto je ovo ljeto blaze vasi vreli dani i ekstremno tople noci nam izmame osmijeh. Te temperature mi imamo u proljece i na manje od 25(najvisa dnevna) obicno nosimo nesto dugih rukava i zatvorene cipele. Po zvanicnom hidrometeoroloskom zavodu nocas u 23:00 je bilo 28C a subjektivni osjecaj je 29 C.

Komentari su onemogućeni.