Poklon velik kao planina

halti-moutain

Iduce godine u decembru Finska slavi stogodisnjicu nezavisnosti o cemu pisu mnogi mediji u svijetu. Mozda bi ova vijest bila manje primjecena da se ne radi o poklonu koji predlazu u susjednoj Norveskoj i to o poklonu koji bukvalno pomijera granice. Naime, Norvezani zele da Fincima poklone ni manje ni vise, nego planinu. Radi se o planini Halti koja se nalazi na samoj granici ove dvije zemlje s tim da se najvisi vrh planine nalazi na norveskoj teritoriji. Pomijeranjem granice za samo 150 metara cijela bi planina pripala Finskoj, koja time bi dobila i jedan planinski vrh od 1365 metara pored hiljada jezera koje ima ova lijepa zemlja.

O ovom potezu koji bi kostao Norvesku o,015 kvadratnih kilometara trenutno razmislja norveska ministrica Erna Solberg, jer je prijedlog uzet sasvim ozbiljno u razmatranje. Lansirana je i Facebook kampanja kako bi ideja dobila sto vise podrske i bila sprovedena u djelo.

Ovo ne bi bio prvi slucaj pomijeranja skandinavskih granica. 1985. godine pomjerena je granica izmedju Svedske i Finske koja je dijelila jedno ostrvo i na kojem je finski svetionik bio smjesten na svedskoj strani. Tako su Fici dobili svoj svetionik unutar zemlje, a dali Svedjanima komad teritorije sjeverno od svetionika koji je odgovarao velicinom, tako da su svi bili zadovoljni.

Prijedlog o ovom neobicnom poklonu odjeknuo je u svijetu kao znak dobre volje, dobrih susjedskih odnosa i otvorenosti, a ostaje samo da se ceka na konacnu odluku koja bi znacila i promjenu nekih ustavnih tacaka.

Photo kredit 1

Jedan komentar na “Poklon velik kao planina”

Komentari su onemogućeni.