Vikend razglednice

Protekli vikend je u Danskoj kao zapravo i cijela protekla sedmica u znaku proslave pedesetog rodjendana danskog Prestolonasljednika sto je bilo nemoguce ne primjetiti na ulicama, gradskim autobusima okicenim zastavama, plasticnim i papirnim krunama na glavama, specijalno izradjenim tortama u pekarama i slicno.

I nas grad je aktivno ucestvovao u proslavi pocevsi kraljevskim trcanjem o kojem je bilo govora ovdje, a u proslavu su se uljucili i mnogi umjetnici.

Tako je nas sugradjanin Amir Hussain na nedavno zavrsenom Festivalu kulture u gradskoj luci izradio neobican portret buduceg danskog kralja, a radilo se o portretu izradjenom u soli.

Ovaj neobicni vid umjetnickog izrazaja nije moguce vidjeti objesen na zidu ili mu se diviti kasnije, zapravo je potrebno boraviti u samom trenutku umjetnikovog stvaranja djela koje on sam na kraju zapravo i unisti otresanjem podloge na kojoj radi. Posmatrac je kako sam umjetnik kaze prinudjen da za trenutak zivi u umjetnosti. Ostalima ostaje da njegova djela pogledaju samo na fotografijama.

Procitaj takodje Festival u luci