Rim je jedan od najposjecenijih gradova u Evropi, grad Romula i Rema, grad u koji vode svi putevi, ogromni muzej pod otvorenim nebom, vjecni grad, grad koji ocara princezu Ann u najromanticnijem starom filmu Praznik u Rimu i grad koji treba dozivjeti.

Neponovljiv je dozivljaj vidjeti Rim po prvi put, jer sve sto pogledate je dio istorije, svaka gradjevina, trg, ulica i fontana. Iza svakog ugla doceka vas nesto novo, velicanstveno pred cime vam zastane dah. Rim osvaja na prvi pogled svojim sarmom, starim poplocanim uskim ulicama, trznicama prepunim voca i povrca, detaljima, fasadama, malim kafeima, autenticnim restoranima sa vanjskim terasama, zivoscu ulica, zvukovima, bojama, cvijecem, mirisima, gostoprimljivoscu domacina i naravno dobrom italijanskom hranom.

U Rimu budi Rimljanin

Ako se zeli probati nesto tipicno rimsko onda je to Maritozzo, pecivo-kolac koji se u Rimu jede stoljecima. Italijani ga obicno jedu ujutro kao brzi dorucak uz kafu po malim kafeima.

Danasnji Maritozzo nastao je od kruscica koji su se pravili u vrijeme starih Rimljana od najosnovnijih namirnica. Kasnije je tim kruscicima dodavana slatka nota meda i susenog voca, a tek 1800. dobijaju danasnji naziv Maritozzo (od italijanske rijeci marito sto znaci muz) zbog tradicije da su ih mladici poklanjali djevojkama prvog petka u martu, a u njih su sakrivali prsten ili slican dar. Na vrhu su imali ucrtana dva srca posuta secerom.

Maritozzo se i danas prodaje u Rimu, tijesto je gotovo isto, ali se vremenom ovo pecivo pocelo puniti umucenom pavlakom, sto vise, to bolje. Najukusniji su ujutro dok su jos topli.

Njeno veličanstvo Pasta

Tu je naravno i pasta, nezaobilazna i neizbjezna pasta, na svim jelovnicima, u svim mogucim oblicima, svih mogucih naziva, na stotinu i jedan nacin, ali gotovo uvijek jednostavna, sa sasvim nekoliko dodataka, spremljena s ljubavlju prema izvornoj hrani i zacinjena postovanjem prema vlastitoj tradiciji. Vjerovatno je zbog toga italijanska hrana i osvojila cijeli svijet. Po onoj staroj “postuj sebe, pa ce te postovati i drugi”.

I gotovo uvijek domaca pasta koju u autenticnim malim restoranima osim turista jede i probirljivo lokalno stanovnistvo.

Hrana u Rimu se ne moze zamisliti bez articoka, rimskog specijaliteta. Vegeterijanci veoma lako mogu jesti u Rimu, jer veliki broj autenticnih jela je bez mesa.

Slijedi : Znamenitosti koje treba vidjeti u Rimu

Jedan komentar na “Praznik u Rimu”

Komentari su onemogućeni.