DSC_1328

Dimljeni sir je jedini sir za koji se sigurno zna da potice iz Danske i to sa ostrva Fyn gdje se nekada davno svjezi sir dimio da bi mu se produzilo trajanje, a kasnije je to preraslo u tradiciju. Svjezi sir u komadu se stavlja na resetkastu lopaticu na kojoj se dimi sasvim kratko, dim dodiruje samo povrsinu koja dobije smedje pruge koje se kasnije posipaju kimom, a sam miris dima prodire u unutrasnjost sira i daje mu specifican okus. Dimljenje se vrsi na dimu od zobene slame zbog cega sir ne dobija gorak okus. Nekada se to radilo u starinskim pecima kao sto je ova na fotografiji, a koje jos uvijek koriste mali lokalni proizvodjaci i promovisu svoj sir po marketima.

Postoje biljeske o dimljenju sira u 1800. godini, a ponegdje se smatra da se sir dimio jos u vrijeme Vikinga. Ipak, ovaj dimljeni sir nije nikada dobio zastitu kvaliteta kao sto to ima vecina poznatih sireva za koje se zna iz kojeg podrucja dolaze i ko ih smije praviti pod tim imenom, pa grupa lokalnih proizvodjaca ovog sira radi na tome da se pokrene zahtjev kojim bi se ovaj sir proglasio zasticenim sto bi znacilo da bi se mogao proizvoditi samo na ostrvu Fyn od mlijeka krava sa ovog ostrva i susiti na zobenoj slami. Pored toga lokalni proizvodjaci ovog sira se bore i da sacuvaju istoriju i tradiciju ovog sira koji zbog danasnje male prodaje mnogi trgovacki lanci izbacuju iz sortimana, zbog cega ce se vjerovatno ovaj sir u buducnosti prodavati samo u specijalnim trgovinama i na marketima hrane koji promovisu domace i lokalno.

Dimljeni sir se cesto servira na razenom kruhu sa rotkvicama i vlascem, a pomijesan i umucen sa jogurtom i isjeckanim zacinskim biljem moze sluziti kao dressing sa ukusom dima. I restoran Noma ima ovaj sir u svojoj kuhnji.

dsc_1307

DSC_1327