Kokosovo mlijeko, kokosovo ulje i kokosov secer su samo neki od proizvoda koje nam pruzaju kokosove palme i kokosovi orasi koji su sve popularniji u cijelom svijetu i cija prodaja je u stalnom porastu, a sve popularniji proizvod je i kokosova voda, koja po statistici ima najbrze rastucu prodaju u kategoriji proizvoda za pice.

Najveci konkurent energentskim i ostalim nezdravim picima je sama priroda i sve ono sto nam ona pruza. Kokosova voda je prirodan napitak cije su blagodati poznate od davnina u tropskim podrucjima, gdje su je osim za osvjezavanje koristili i za lijecenje nekih bolesti. Ova providna, lagano zamucena i blago sladunjava tekucina dobija se iz zelenog nezrelog kokosovog oraha i nije isto sto i  kokosovo mlijeko koje se nalazi u smedjim kokosovim orasima. Sasvim je prirodan napitak koji se moze pohvaliti mnogim hranljivim vrijednostima zbog cega je i sve vise popularan. Nije sasvim bez kalorija, jer sadrzi mali procenat prirodnog secera, ali je u svakom slucaju bolje rjesenje za slucajeve kada zelimo popiti neki sok, a da ne govorimo o energetskim napicima koje mnogi konzumiraju narocito u sportskim centrima. Moze se dodavati i u smoothie i slicno, a kokosova voda je najukusnija kada je hladna kao led. Kokosova voda pomaze u balansiranju vode u nasem organizmu, odlicna je u toku ljetnih vrucina, obiluje kalijumom, pomaze probavi, cisti organizam, pomaze kozi, a pripisuju joj jos niz dobrih svojstava.

Na sta treba obratiti paznju prilikom kupovine

“Zdravi” sokovi su, ako malo bolje pogledamo deklaraciju, cesto puni secera sto je za nas zapravo stetnije nego zdravije. Takav je slucaj i sa kokosovom vodom, jer se na trzistu nalaze razne mjesavine koje se isto nazivaju kokosovom vodom, a sadrze razne vocne sokove, cokoladu i slicne zasladjivace.

Procitaj sljedece Secer kokosove palme

Procitaj takodje Kokosovo ulje