DSC_1733

Na jugu danskog poluostrva Jylland koje je povezano sa Njemackom postoje mnoge tradicije, a jedna od njih je tzv. kaffebord {sto za kavu} koji dijelom podsjeca na tradicionalni engleski obicaj serviranja caja. Ovom tradicijom inspirisan je i pokretni sto za kavu, fantasticna i nesvakidasnja ideja kojom je stari autobus pretvoren u pokretnu kuhinju iz koje mirise jaka crna kava, kolacici i peciva. Sve je tako lijepo osmisljeno, dugacki sto koji se postavlja ispred autobusa ukrasen je cvijecem, starim predmetima, starim knjigama, sarenim salvetama sa cvjetnim motivima, retro-limenkama, soljicama, secernicama i naravno klasicnim tortama ukrasenim slagom i vocem i naravno kockastim stolnjacima i danskim zastavicama.

Poluostrvo Jylland je popularna turisticka destinacija zbog lijepe obale, pa se tako autobus zaustavlja na raznim mjestima i ujedno promovise ovu staru tradiciju koja postoji od 18. vijeka i vremena stare Pruske. Nekada davno su se u tom dijelu Danske pravile sale za odrzavanje sastanaka na kojima su se sluzili kolaci, jer su vlasti zabranjivale alkohol, a ucesnici su dolazeci donosili i ono sto bi spremali kod kuce, tako je sto postajao obilan, saren i pun raznih slatkarija napravljenih od onoga cega je tada bilo: jaja, brasana, maslaca, secera i pavlake. Odrzavala su se i takmicenja za najljepsu tortu, a ova tradicija je postojala cak i za vrijeme drugog svjetskog rata, kada je bilo zabranjeno odrzavanje sastanaka, ali ne i druzenja oko stola za kavu.

DSC_1740

DSC_1720

DSC_1730

DSC_1738

DSC_1735

DSC_1739

DSC_1737

DSC_1747

DSC_1727

PicMonkey Collage

PicMonkey Collage

DSC_1731

DSC_1726

Ovaj autobus obicno izazove odusevljenje gdje god da se nadje u toku ljetne sezone, posebno u drugim dijelovima Danske kako je bilo ovog vikenda na nasem ostrvu na poznatom festivalu hrane.

3 odgovora na “Putujuci “Kaffebord””

  1. Baš lep običaj… A ja ne znam šta mi je lepše – da'l fini kolači, ili prelepo posuđe.
    Sve je tako ljupko i elegantno, a opet jednostavno ♥

Komentari su onemogućeni.