Mnogima je sigurno poznato to da su dozivjeli razocarenje kada su se nasli ispred nekih od cuvenih svjetskih turistickih atrakcija i upitali se je li to bilo to.

Ovih dana smo mogli procitati o jednom zanimljivom anketiranju putnika avionske kompanije EasyJet koji su navodili najveca razocarenja kada su kao turisti posjecivali neke od poznatih svjetskih turistickih atrakcija.

Ubjedljivo na prvom mjestu nasla se cuvena Mona Lisa, slika 76 x 60 cm Leonarda da Vincija koja visi u Louvre muzeju u Parizu.

Za Dance je bio najzanimljiviji podatak da se Mala Sirena, skulptura na kamenu u Kopenhagenu nasla medju prvih pet razocarenja.

Jedan od razloga razocarenja koji se najcesce navodi je sama velicina ove danske turisticke atrakcije.

Par brzih činjenica o Maloj Sireni

Mala Sirena je lik iz cuvenog istoimenog djela H. C. Andersena, stara je 106 godina i smatra se najvecom turistickom atrakcijom Danske, vremenom je postala poznata sirom svijeta, a godisnje je posjeti preko milion turista.

Kroz svoj vijek ova skulptura je prezivjela mnoge nevolje, 1964. godine joj je cak i odrubljena glava, 1984. joj je odsjecena ruka kojom se pridrzava na kamenu, 1998. su joj ponovo skinuli glavu, 5 godina nakon toga prezivjela je veliku stetu kada su je nepoznati pocinioci koristenjem eksploziva sasvim odvojili od kamena na kojem sjedi, mnogo puta je bila prelivena bojom u znak raznih protesta, nosila je razna pokrivala za glavu izmedju ostalih burku, ali je koristena i za razne poruke, proteste, parole i slicno.

Posto je Kinezi jednostavno obozavaju kao i sve ostalo vezano za Andersena, jednom je bila i specijalni gosta Sangaja, a Danci su joj priredili i ispracaj i docek pri povratku. Slavili su joj i stoti rodjendan i nesto je na sta su Danci jako ponosni.

Inace je poklon gradu Kopenhagenu Umjetnika Edvarda Eriksena, a model za skulpturu je bila njegova supruga.

Ostala najveca turisticka razocarenja sa liste su: Checkpoint Charlie u Berlinu, Manneken Pis u Briselui Moulin Rouge u Parizu.