Slush ice deklaracija izazvala paniku

Slush-Ice

Koliko nas trazi deklaraciju od prodavaca sladoleda na ulici? Upravo je to uradila jedna majka u Svedskoj kada je htjela da kupi slush ice, a ono sto je procitala fotografisala je i podijelila sa medijima. Izmedju ostalih E-brojeva na deklaraciji je navedena i azo-boja pored koje je naznaka da moze imati negativni uticaj na djeciju aktivnost i koncentraciju.

Etiketa je naravno zahvaljujuci socijalnim mrezama dospjela do mnogih, izazvala paniku i mnostvo ogorcenih komentara, a neka od najcescih pitanja bila su kako je ovako nesto uopste dozvoljeno prodavati. Iako slush ice najcesce kupuju djeca, bitno je da roditelji u sto vecem broju cuju o stetnosti boja od kojih se sastoji i da se problem osvijetli radi onih koji nisu upuceni.

Slush ice je jako popularan medju djecom, a u velikom broju se prodaje u trznim centrima gdje su cijele porodice u svakodnevnoj nabavci, a slush ice je ono nesto cime se djeca zanimaju dok roditelji kupuju. 75 % slush ice-a sadrzi stetne boje.

U Danskoj, po zakonu od 2010. godine svi proizvodi koji sadrze azo-boje moraju imati i upozorenje poput ovoga da boja koju proizvod sadrzi moze negativno uticati na smanjenje koncentracije kod djece, a jos od 2008. godine su u mnogim lancima povuceni iz prodaje gazirani sokovi koji su sadrzavali ove boje.

 Sporne azo-boje su:

  • E 102 Tartrazin
  • E 110 Sunset Yellow FCF
  • E 122 Azorubin
  • E 124 Ponceau 4R
  • E 129 Allura red

Pitanje je da li bi i prodavci slush ice-a morali upozoravati  roditelje o stetnosti boja u ovom produkta.

Jedan komentar na “Slush ice deklaracija izazvala paniku”

  1. Tako je u vecini zemalja svijeta – Zakon trazi da se ima’ upozorenje’ i na taj nacin se drzava ogranicava od odgovornosti. Trebalo bi zabraniti sve kemikalije koje stete ljudima (ali ne…izgubice se pare, ekonomija ce usporiti!)

Komentari su onemogućeni.