Uvijek me oduseve specijalne i dobro opremljene prodavnice hrane prepune specijaliteta iz cijelog svijeta, neobicnih zacina i egzoticnog voca, mirisnih mjesavina cajeva, vina, rijetkih sireva i svega sto srce pozeli. Ovakve trgovine prepune finih stvarcica su uvijek dozivljaj, jer se cesto mozemo prvi put susreti sa rijetkim namirnicama, nauciti nesto novo, probati nesto novo ili se pak inspirisati.

Kopenhagen ima nekoliko ovakvih mjesta koja su posebno dobro posjecena u vrijeme bozicnih praznika kada su i prepuna ideja za jestive poklone u najekskluzivnijim pakovanjima. Ovih dana prosetala sam kroz jednu od njih iz koje je i prvi danasnji detalj so za ribanje.

Procitaj takodje So za ribanje

2. U svijetu caja

Drugi danasnji detalj su prelijepe limenke sa najrazlicitijim cajevima.

3. Vafli na praznicni nacin

Fotografija je sa ovogodisnjeg bozicnog marketa Egeskov, a na atmosferu sa proslogodisnjeg se mozete podsjetiti na linku ispod.

Procitaj takodje Bozicni market Egeskov

4. Nordijske bozicne dekoracije

Skandinavci vole ukrase pravljene od prirodnih materijala koji se mogu naci svuda oko nas i uz malo maste pretvoriti u prelijepe detalje kao sto je na primjer suseno cvijece obojeno u jesenje boje, slama, sisarke, mahovina, komadi drveta, kamencici, kora drveta, vuna, perje, cvijece ili sve ono jestivo kao kora narandze, stapici cimeta, jabuke, osuseni plod sipka i slicno {vise fotografija na linku ispod}.

Procitaj takodje Praznicni ukrasi od prirodnih materijala

5. Kruh iz italijanske pekare u Eataly, Kopenhagen, trgovine o kojoj je i ranije bilo rijeci ovdje na blogu.

Procitaj takodje: Kruh iz korpice

Zelim vam lijep i ugodan vikend!