DSC_2375

Svima nam je dobro poznata slika jabuka koje leze na zemlji u svim dvoristima u ovo doba godine. Neke od njih se uvijek mogu pokupiti i iskoristiti za jelo, pripremu kolaca ili ustipaka sa jabukama, ali i za cijedjenje soka, kuhanje marmelade ili sosa od jabuka koji se moze koristiti u mnoge svrhe. U nasem naselju ljetnih kucica ljudi cesto jabuke sakupe u kosare i ostave pored ulice kako bi ih slucajni prolaznici mogli uzeti ako zele.

Nas ovogodisnji skromni urod jabuka brizljivo smo ovih dana pospremili kako bi mogle docekati zimu, a evo i jednog nacina kako da se jabuke sacuvaju duze. U toku zime ne bacamo, nego ostavljamo drvene gajbice u kojima se prodaju narandze ili klementine i koje odlicno posluze za branje i odlaganje jabuka kada dodje vrijeme.

  1. Za zimu ostavljati jabuke koje smo ubrali rukom, jer one sto opadnu same mogu biti ostecene i nije sigurno da ce dugo ostati zdrave
  2. Svaku jabuku pazljivo zamotati u novinski papir i sloziti jednu do druge u jednom sloju u drvene gajbe
  3. Ostaviti na hladno mjesto, neku vanjsku supu, ostavu ili slicno

DSC_2387

PROCITAJ TAKODJE Ostrvo sunca i jabuka

DSC_2411

DSC_2439

DSC_2382

PROCITAJ TAKODJE 4 poslastice sa jabukama

3 odgovora na “Spremanje jabuka za zimu”

  1. Dobar savet… Moje kolačare (stara, autohtona sorta koja se ne prska) sazrevaju sredinom oktobra, pa je tvoj post stigao u pravo vreme.
    Mnogo su lepe ove tvoje jabuke sa slike. Čini mi se da su nakisele i da pršte pod zubima kada se zagrizu, a ja samo takve volim. ♥

  2. Savjeti odlicni za Evropsku zimu; sjecam se da su se, nekada davno, jabuke (i kruske) ‘uguravale’ duboko u plastove sijena (kada nije bilo drugih uslova).

Komentari su onemogućeni.