PicMonkey Collage

Ideju o Danu zena iznijela je Clara Zetkin, njemacki socijalist, na kongresu zena upravo u Kopenhagenu odrzanom 1910. godine, sam datum 8. mart izabran je u znak sjecanja na velike demonstracije zena u borbi za svoja prava u New York-u, 8.marta 1908. godine, a  1975. Ujedinjene Nacije su izglasale rezoluciju u kojoj se preporucuje proslava 8. marta.

Ovaj dan se u Danskoj ne obiljezava kao u nekim drugim zemljama, nema proslava, cvijeca, a ni cestitanja na radnim mjestima na koja ce mnoge danske zene krenuti i danas na svojim biciklima. Danske zene imaju pravo glasa vec vise od 100 godina i u mnogim oblastima su izjednacene sa muskarcima, ali su u nekim oblastima muskarci prema statistici ipak dominantniji. Sto se tice obrazovanja zene su obrazovanije od muskaraca iako muskarci zaradjuju vise za sta postoji vise razloga kao sto su bransa, polozaj, godine i slicno.

Danske zene zive duze od muskaraca i cak i kad se izuzmu posjete zbog trudnoce posjecuju lijecnika cesce nego muskarci. Zene zive u prosjeku 82,7 godina, dok muskarci zive 78,5.

Danska zena je u prosjeku stara 29,1 godinu kada dobije prvo dijete, a u prosjeku dobija 1,69 dijete. Anne je najuobicajenije zensko ime u Danskoj, a prosjecne godine za vjencanje su za zenu 35,8 godina.

PicMonkey Collage

PicMonkey Collage

Svim citateljkama Kuhinjskih Prica sretan 8. Mart i veliki pozdrav iz Danske!

Photo kredit 1-3

5 odgovora na “Sretan 8. Mart”

  1. Blago vama u Danskoj, volela bih da je svuda takav odnos prema Danu žena.. Uspomene iz prošlosti napravile su od mene ogorčenog protivnika ovog praznika, mada ne bi trebalo.. Istorijski je sasvim opravdano da se ovaj dan obeleži, ali bez neprimerenih bahanalija i licemernog poklanjanja kojima sam bila svedok u neka ranija vremena. Srećom mi je muž razuman, pa mi je “8. mart” svih ostalih dana u godini, a ne tog dana.. A ostalima sam odavno zabranila poklone i čestitanja 🙂
    Lepe su mi ove sličice sa biciklima, posebno sa dodatim “prikolicama”.. ♥

    1. Ove prikolice su jako prakticne, svasta u njih stane. Vidjela sam jednu sliku gdje zena vozi stariju osobu i dijete zajedno, bas simpaticno je izgledalo.

  2. Fine slike. Uvijek uzivam citajuci ovakve postove.
    Kod nas se 8. mart slavi svake godine. Doduse na poslu vise nema poklona i cvijeca ali kod kuce je sve po starom i naravno ja u tome uzivam:-). Fino je meni i ostalih dana ali nemam nista protiv toga da mi tog dana bude jos malo ljepse.

Komentari su onemogućeni.