DSC_0447

Zasto djeca ne vole odredjenu hranu i kako se ponasati kao roditelj u takvim situacijama neka su od najcescih pitanja koja muce roditelje probirljive djece. Zasto je to tako, zasto neka djeca vole sir, a neka ne?

Jedan masovni trosedmicni eksperiment zapoceo je ovih dana u Danskoj, a u njemu ucestvuje 30 000 djece skolskog uzrasta. Pokrenuo ga je odjel za istrazivanje ishrane sa jednog univerziteta u Kopenhagenu, a tema je svima dobro poznata probirljivost djece koja cesto moze biti i povod svakodnevnih problema za stolom u mnogim porodicama. 

Djeca su prvo dobila semu koja zahtijeva podatke o pojedinacnoj ishrani, a nakon toga su dobili da probaju ili pomirisu razlicite probe i zabiljeze svoje utiske. Cilj je sakupljanje podataka za novo istrazivanje koje ce mozda promijeniti neka dosadasnja shvatanja u ishrani djece i dati odgovor na pitanje da li je probirljivost djeteta u vezi i sa kulturom iz koje dolazi, jer dijete nerado proba ono sto se u njegovoj porodici ne jede nikada.

Svi znamo koliko djeca znaju biti probirljiva i odbijati odredjenu vrstu hrane ili odredjene namirnice. Znamo i to da mozemo biti genetski predodredjeni da ne volimo odredjene okuse, pa odatle zavisi da li volimo neku namirnicu ili ne, ali isto tako pol djeteta, uzrast i generalne navike porodice mogu isto tako imati veliku ulogu u tome sta vole ili ne, pa cak i geografsko podrucje u kome zive, isticu strucnjaci.

Zbog probirljivosti mnoga djeca jedu i nezdravo, jer da bi bili sigurni da su nesto pojeli, roditelji im cesto dopustaju da jedu i nezdrave obroke.

PROCITAJ TAKODJE Djeca u kuhinji – da ili ne?

Sta je vase misljenje? Da li se djeca mogu nauciti da jedu sve ili ipak ne?

4 odgovora na “Sta je uzrok djecije probirljivosti”

  1. Vjerujem da su neka djeca posebno senzitivna na odredjene mirise i okuse…Moj prvi sin je jeo SVE sa 9 mjeseci (prava mala poguzija). Moj drugi sin jednostavno nije podnosio odredjenu hranu (jednako sam ih privikavala)…Ipak najveca greska roditelja je kada odustaju da nude (zdravu) hranu koju djeca odbijaju izgovarajuci se : on(a) to ne voli, pa ni ne pravim…Treba biti uporan i mastovit!

  2. Probirljivost dece je rezultat popustljivosti roditelja… Inače, kako bi se desilo da dete nešto jede u vrtiću ili kod drugih, a kod kuće neće. Mislim da čak ima i veze sa tim da neke mame jednostavno ne umeju da spreme ukusnu hranu. 🙂

  3. Jedva cekam da vidim te rezultate :-). Moja cerkica je jedna od tih malih neckalica. Jos kao beba je pocela da strajkuje tj kad su poceli da joj rastu zubi znala je da pije samo mlijeko po 10 dana. Ja sam se dovijala na 100 nacina da ukljucim razne namirnice ali nasa borba traje godinama. I da napomenem ona u vrticu ne jede tj znala je da ne jede nista do kraja radnog dana kad je isla u vrtic a i kad je jela jela je samo ono sto voli. Ni u drustvu na slavljima na pr nije nista bolje. Tu je jela kuvana jaja i hleb a ostalo nije dolazilo u obzir. S druge strane kad ima onoga sto ona voli a sto je po pravilu nezdravo moze da pojeded kao odrastao covjek sa dobrim apetitom. Nekad ipak stvari nisu tako jednostavne. Ja predpostavljam da onajednostavno lici na tatu jer su kod njega u porodici svi tako lose jeli a kod nas se jelo svei to sa apetitom.

Komentari su onemogućeni.