Svima nam se ponekad desi da se razbije saksija na balkonu ili u dvoristu, a najcesce napuknu kada ih namocene od jesesnjih kisa dotakne prvi mraz. Glinene saksije je bas prava steta bacati, jer se mogu cak i u komadima zabosti u zemlju oko cvijeca ili kaktusa gdje ce biti lijep detalj. Mogu se i izmrviti u komadice kojima se moze posuti neki komadic putica ili stazice kroz bastu.

Nedavno sam naisla na zanimljivu ideju u jednoj prodavnici cvijeca i saksija kojima se takodje desi da se saksije razbiju u transportu ili prilikom pomijeranja.  Oni su otisli daleko vise, pa ih cak i ponovo prodaju. Razbijene saksije su dekorisali cvijecem, kaktusima i slicnim jesenjim detaljima i zanimljiva su dekoracija trgovine, ali se naravno mogu i kupiti.

Razbijene ili polomljene keramicke saksije u raznim bojama takodje su vrijedan materijal koji se moze iskoristiti umjesto da se baci u kantu za smece. Uz malo maste i strpljenja mogu posluziti za izradu mozaika ili ukrasavanja dna manjih bazena kojima se moze ukrasiti dvoriste.